Riccardo Bosazzi

(Preusmjereno sa stranice Riccardo Bosazzi “Ricky”)

Riccardo Bosazzi “Ricky” (Rovinj, 6. siječnja 1954.), pjevač, gitarist, skladatelj.

Riccardo Bosazzi
Rođenje1954
Rovinj

Sklonost prema glazbi, posebno prema pjevanju, Riccardo Bosazzi pokazuje već u predškolskoj dobi kada za svoje vršnjake u rovinjskoj “Contradi” (na Trgiću svete Barnabe) oponaša slavne pjevače onoga vremena. U mladosti kao solist i bas gitarist nastupa s raznim sastavima. U tom razdoblju započinje i svoj skladateljski rad. Početkom sedamdesetih godina postaje članom KUD-a “Marco Garbin”/SAC “Marco Garbin” Zajednice Talijana Grada Rovinja/Comunità degli Italiani di Rovigno gdje se, uz pjevanje u zboru, ozbiljnije bavi i proučavanjem i valorizacijom rovinjske etno glazbe. Postupno se sve više okreće i glazbenoj obradi pjesama, pa se tako potpisuje kao autor aranžmana svih skladbi koje izvodi, neovisno o glazbenom stilu ili sastavu.

Godine 1992., zajedno s nekolicinom ljubitelja rovinjske izvorne glazbe osniva, a kasnije i vodi folk sastav Batana koji ubrzo postaje prepoznatljivim glazbenim simbolom grada Rovinja.

“Ruvigno par mi” Bosazzijev je samostalni CD, snimljen 2004., na kojem se javlja u ulozi autora glazbe, teksta i aranžamana. Te godine obnavlja i plodnu suradnju s rovinjskim pjevačem Sergiom Predenom “Gatom”, započetu još osamdesetih godina 20. stoljeća.

Riccardo Bosazzi “Ricky” iznimno je aktivan u kulturnom i društvenom životu grada Rovinja. Godine 2007. izabran je za prvog predsjednika Udruge “Kuća o batani” /“Casa della batana”.[1]