Retroaktivni kontinuitet

Retroaktivni kontinuitet (engl. Retroactive continuity) ili, skraćeno, retkon (engl. retcon), je izraz kojim se označava praksa kojom se u novim nastavcima pojedinih djela fikcije (romani, stripovi, filmovi, TV-serije, video-igre i sl.) uvode detalji koji proturječe detaljima u prethodnim nastavcima, odnosno kojim se uklanja narativni kontituitet i integritet djela kao cjeline. U širem smislu se pod time podrazumijevaju i uvođenje detalja koje za cilj imaju uklanjanje određenih problema, kao što su prevelika starost određenog lika, njegova nepopularnost usred nečega što je postalo neprihvatljivo, kao i pogrešno predviđanje budućnosti.

Smrt Sherlocka Holmesa: Sir Arthur Conan Doyle koristio je tehniku retroaktivnog kontinuiteta kako bi objasnio povratak Sherlocka Holmesa nakon njegove navodne smrti u okršaju s njegovim rivalom, profesorom Moriartyjem, koja je prikazana u ranijoj priči.

Retroaktivni kontinuitet je praksa koja se često pojavljuje u situacijama kada pojedini lik koji uživa popularnost umre, a publika zahtijeva njegov povratak u život, a zbog čega autori takvih djela moraju njegovu smrt ili ignorirati ili pokušati na što je uvjerljiviji način objasniti njegovo "čudesno" oživljavanje.

Vidi još uredi

Vanjske veze uredi