Republika Cabinda

Republika Cabinda
Kilansi kia Kabinda
Nepriznata država
  
 
  
1975. – 1976.   
Zastava Grb
Zastava Grb
Himna: "A Pátria Imortal"
Lokacija Republike Cabinde
Lokacija Republike Cabinde
Teritorij nepriznate Cabinde (zeleno)
Glavni grad Cabinda
Glavni grad u egzilu Pariz
Vlada Republika
Predsjednik
 - 1975. – 1976. Luiz Branque Franque
Predsjednik vlade
 - 1975. – 1976. Henriques Tiago
Historija Hladni rat
 - Nezavisnost 1. kolovoza 1975.
 - Ukidanje 4. siječnja 1976.
Površina 7.270 km² (2.807 mi² )
Danas dio  Angola

Republika Cabinda (ibinda: Kilansi kia Kabinda), znana i kao République du Cabinda, je (bila) nepriznata država u južnoj Africi. Iako se formalno radi o provinciji Angole, savez FLEC-FAC negira pripadnost Cabinde Angoli te od 1975. godine zagovara nezavisnu Cabindu. Vlada ove međunarodno nepriznate države djeluje isključivo iz Pariza u Francuskoj te Pointe Noirea u Republici Kongo.

Godine 1885., sporazum iz Simulambuca uspostavio je Cabindu kao samostalni portugalski protektorat neovisan od Portugalske Angole. Ipak, u XX. stoljeću, Portugalci su odlučili spojiti te protektorate pa je Cabinda postala okrug u sklopu prekomorske provincije Angole. Tokom Portugalskog kolonijalnog rata, FLEC se borio za nezavisnost Cabinde od Portugala. Nezavisnost je formalno proglašena 1. kolovoza 1975. godine, s privremenom vladom na čijem je čelu bio Henriques Tiago; Luiz Branque Franque je postao predsjednik.

Kada su se u siječnju 1975. godine u Alvoru sastali vođe triju glavnih opozicijskih pokreta u Angolu (MPLA, UNITA i FNLA) kako bi dogovorili modalitete sticanja nezavisnosti, FLEC nije bio pozvan. Ubrzo je potpisan Alvorski sporazum kojim je potvrđena angolska nezavisnost, a Cabinda je postala dio teritorija Angole. Kada je u studenom 1975. godine nezavisnost službeno i proglašena, snage MPLA, prisutne još od 60-ih godina, okupirale su Cabindu. FLEC nije imao prevelike šanse protiv dobro vođenog gerilskog rata kojeg je inicirala MPLA i Republika Caibnda je ugušena već početkom 1976. godine.

Dobar dio 70-ih i 80-ih godina, FLEC vodio gerilski rat niskog intenziteta protiv snaga NR Angole, odnosno MPLA. Glavne taktike FLAC-a bili su napadi na gospodarska središta te otmice stranih zaposlenika koji su radili u Cabindi. U srpnju 2006., nakon dogovora o prekidu vatre, potpredsjednik FLEC-a, António Bento Bembe, objasnio je kako su separatisti spremni na mir. Mirovni sporazum je potpisan, međutim frakcija FLEC-FAC u Parizu smatra kako Bembe nije imao ovlasti potpisati sporazum te nastavlja borbu za nezavisnost u egzilu.