René François Lecomte

René François Lecomte (14. maj 1764 - 15. oktobar 1793) bio je francuski vojskovođa, poznat kao jedan od republikanskih zapovjednika za vrijeme Vandejskog rata.

René François Lecomte
Karijera
Čin divizijski general
Važnije bitke *Anglo-francuski rat (1778-1783)
Rod vojske ratna mornarica
pješadija

Rođen u Vandeji, Lecomte se kao adolescent 1779. priključio kraljevskoj mornarici i služio na brodu Saint-Michel, sudjelujući u vrijeme američkog rata za nezavisnost u ekspediciji protiv britanskih posjeda u Indiji. Istakao se hrabrošću i došao do mjesta kormirala, prije nego što je godine 1782. premješten u kopnenu vojsku gdje je u Austrazijskoj pukovniji napredovao do čina narednika. Iz službe je otpušten 1785. godine, a nakon čega se zaposlio kao intendant na imanju lokalnog plemića, barona de Langona.

Nakon Revolucije se godine 1790. zaposlio u lokalnoj administraciji, a godine 1791. poonovno priključio vojsci, odnosno jednom od lokalnih dobrovoljačkih bataljona sastavljenih od pristaša Revolucije, a gdje je sljedeće godine dobio čin poručnika. Godine 1792. je postao zapovjednik bataljona, a nakon izbijanja ustanka 1793. godine se istakao hrabrošću te nastavio napredovati u službi te postao zamjenik generala Augustina Tuncqa, te sudjelovao u velikoj pobjedi nad pobunjenicima u Trećoj bitci kod Luçona. Početkom septembra je Tuncq ozlijeđen nakon pada sa konja, te mu je privremeno povjerio komandu nad svojim trupama. Nekoliko dana kasnije je Lecomte doživio katastrofalan poraz u bitci kod Chantonnaya, što se najčešće pripisivalo njegovoj neopreznosti [1]; za to, međutim, nije snosio posljedice, jer je odgovornost uspio prenijeti na politički kompromitiranog Tuncqa. Zbog toga je početkom oktobra dobio čin divizijskog generala i sudjelovao u Drugoj bitci kod Châtillona u kojoj je teško ranjen. Četiri dana kasnije je podlegao ranama.

Izvori uredi

  1. Samariens sous l' Empire, Augustin Tuncq