Remismund ili Rimismund (španski i portugalski: Remismundo; ? - 469) bio je svevski kralj Galicije, koji je vladao od oko 464. do smrti.

Prema Izidoru Seviljskom je bio sin kralja Maldrasa te je u njegovo ime odlazio u niz diplomatskih misija u tadašnju Galiju. Nakon očeve smrti je došlo do interregnuma, odnosno dvovlašća među Svevima, koji su za kraljeve imali suparničke Frumara i Rehimunda. Kada su obojica 464. umrli Remismund, koji se vratio iz jedne od diplomatskih misija, nagovorio je svevske prvake da njega priznaju kao jedinog kralja. Remismund je također osigurao diplomatsku podršku susjednih Vizigota kada je od strane kralja Teodorika II priznat za svevskog vladara.

Za vrijeme Remismundove vladavine su Svevi nastavili voditi pljačkaške pohode protiv hispano-rimskih gradova, pa je tako današnja Coimbra u Portugalu 465. opljačkana, a 468. razorena. Godine 469. je Remismund, pak, otpočeo pregovore sa zapadnorimskim carem Antemijem o eventualnom savezu ili priznavanju njegove vlasti. 466. je, pak, primio Ajaksa, misionara koji ga njega, kao i svevsko plemstvo, preobratio na arijansko kršćanstvo.

Nakon Remismundove smrti je nastupilo mračno doba, odnosno period u kome o svevskim kraljevima nema gotovo nikakvih pouzdanih podataka. Ono je trajalo sve do 560.

Napomene uredi

Prethodi:
Maldras
Kralj Galicije
464–469
Slijedi:
Theodemund