Johan Miler fon Kenigsberg (nem. Johannes Müller von Königsberg, 6. jun 14366. jul 1476), poznatiji kao Regiomontan (lat. Regiomontanus) je bio nemački matematičar, astronom i prevodilac. Rođen je u mestu Kenigsberg in Bajern u nemačkoj saveznoj državi Bavarska. Kao autor svojih dela potisivai se latinskim imenom Joannes de Monte Regio („Jovan od Kraljevskog Brda“). Ime Regiomontan je prvi upotrebio Filip Melanhton 1534., pedeset osam godina nakon njegove smrti.

Regiomontan
Johan Miler fon Kenigsberg Regiomontan
Rođenje 6. jun 1436
Kenigsberg in Bajern,
Smrt 6. jul 1476
Rim
Polje astronomija, matematika
Alma mater Univerzitet u Lajpcigu, Univerzitet u Beču
Istaknuti studenti Bernhard Valter

Biografija uredi

 
De triangulis planis et sphaericis libri

Sa 11 godina upisao se na Univerzitet u Lajpcigu, a 1451. školovanje je nastavio na Bečkom Univerzitetu gde je postao učenik i prijatelj austrijskog astronoma Georga fon Pojerbaha.

1460. godine papski izaslanik Vasilije Visarion je stigao u diplomatsku misiju u Beč da od Pojerbaha zatraži nov prevod Ptolomejevog Almagesta. Takođe ga je pozvao da pođe s njim u Italiju nakon završetka rada na prevodu. Pojerbah je na to pristao, ali pod uslovom da i Regiomontan pođe s njim. Međutim, Pojerbah je umro godinu dana kasnije, a Regiomontan je obećao da će nastaviti s radom na prevodu Almagesta. Naredne četiri godine, Regiomontan je proveo putujući po severnoj Italiji kao član Visarionovog dvora, prikupljajući matematičke i astronomske rukopise za njega. Tom prilikom upoznao se sa vodećim italijanskim matematičarima tog doba. Za to vreme Regiomontan je završio skraćenu verziju Almagesta pod nazivom Epytoma in almagesti Ptolemei. Kasnije je Nikola Kopernik navodio ovu knjigu kao veoma uticajnu za svoj rad.[1]

Boravio je u Ugarskoj, gde je na dvoru kralja Matije Korvina izrađivao astronomkse instrumente i sređivao grčke rukopise.[2] 1471.je u Nirnbergu je u svojoj štampariji odštampao prvi astronomski udžbenik – Theoricae novae Planetarum, svog učitelja Georga fon Pojerbaha. Tu je sa svojim učenikom Bernhardom Valterom napravio jednu od prvih kućnih astronomskih opservatorija u Evropi. 1474. objavio je Efemeride – tabele položaja zvezda i planeta za svaki dan od 1474. do 1505., koje su zamenile zastarele Alfonsinske tabele. To su bile prve astronomske tabele u štampanom obliku koje su kasnije koristili Vasko da Gama, Kristifor Kolumbo, Fernando Magelan, Amerigo Vespuči i mnogi drugi istraživači.

Godine 1475. je na poziv pape Siksta IV otišao u Rim da pomogne u refromi postojećeg julijanskog kalendara. Međutim, 6. jula 1476., mesec dana nakon svog četrdesetog rođendana umro je pod nerazjašnjenim okolnostima.[3]

Jedan krater na Mesecu nosi njegovo ime.

Reference uredi

  1. Arthur Koestler, The Sleepwalkers, Penguin Books. 1959. ISBN [[Special:BookSources/|]] Uneseni ISBN nije važeći.. pp. 212.
  2. Agnes Mary Clerke (1911). „Regiomontanus“. In Chisholm, Hugh. Encyclopædia Britannica Eleventh Edition (11th ed.). Cambridge University Press.
  3. „Regiomontanus“, Michael Shank, 10. mart 2013. Pristupljeno 13. januara 2015.