Regina, nadvojvotkinja od Austrije

Njena Carska i Kraljevska Visost Regina, krunska princeza od Austrije, Mađarske i Češke, nadvojvotkinja od Austrije (puno ime: Regina Helene Elizabeth Margarete; rođena 6. januara 1925. – 3. februara 2010.) je bila supruga Otta von Habsburg, pretendenta austrijskog, mađarskog, i češkog trona. Kao takva je titularna carica Austrije, te titularna kraljica Mađarske, Češke, Hrvatske, itd.

Regina od Sasko-Meiningena
Krunska princeza od Austrije, Mađarske i Češke
Nadvojvotkinja od Austrije
Supružnik Otto von Habsburg
Djeca
Nadvojvotkinja Andrea, grofica od Neipperga
Nadvojvotkinja Monika, vojvotkinja od Santangela
Nadvojvotkinja Michaela od Austrije
Nadvojvotkinja Gabriela od Austrije
Nadvojvotkinja Walburga od Austrije
Nadvojvoda Karl od Austrije
Nadvojvoda Georg od Austrije
Otac Georg od Sasko-Meiningena
Majka Klara-Marie von Korff
Rođenje (1925-01-06)6. 1. 1925.
Smrt 3. 2. 2010. (dob: 85)

Rođena je u Würzburgu kao najmlađa od četvero djece rođenih iz braka Georga, princa od Sasko-Meiningena (titularnog vojvode Sasko-Meiningena) i grofice Klare Marije von Korff zvana Schmising-Kerssenbrock. Regina je jedino dijete svojih roditelja koje je imalo djecu; jedan brat je poginuo sa dvadeset godina, a drugi je postao monah. Njena jedina sestra je umrla sa tri mjeseca prije Regininog rođenja.

Dana 10. maja 1951. godine udala se za Otta von Habsburg, sina posljednjeg austrijskog cara, uz blagoslov pape Pija XII. Od udaje zakonski nosi ime Regina Habsburg-Lothringen. Od 10. maja 1954. Regina i Otto žive u svojoj zvaničnoj rezidenciji u okrugu Pöcking. Sa nadvojvodom Ottom ima sedmero djece i 23 unučadi.

Dana 2. novembra 2005. godine imala je potres mozga i odvezena u bolnicu u Nancyu. Do 22. februara 2006. godine se oporavila dovoljno da bi toga dana učestvovala u premještanju posmrtnih ostataka svoje majke i poginulog brata u dvorište crkve Heldburg. Posmrtni ostaci njenoga oca su premješteni u proljeće 2007. godine. Umrla je 3. februara 2010. godine.