Redovnica iz Monze

Sestra Virginia Maria, rođena kao Marianna de Leyva y Marino (Milano, 4. decembar 1575. – Milano, 17. januar 1650), poznatija pod nadimkom Redovnica iz Monze (ital. Monaca di Monza) bila je italijanska katolička redovnica, poznata po sudjelovanju u skandalu koji je kasnije inspirirao dio radnje i likova u znamenitom romanu Zaručnici Alessandra Manzonija.

Redovnica iz Monze, slika koju je 1847. godine izradio Giuseppe Molteni.

Rođena je u jednoj od najmoćnijih porodica u tadašnjoj Italiji. Otac Martino de Leyva je bio španski plemić i nasljedni grof Monze, dok joj je majka Virginia Maria Marino bila nasljednica bogatog milanskog bankara Tommasa Marina. Kada je imala 13 godina, otac ju otjerao u milanski samostan Santa Margeritha, a službeno je zaređena 1591. godine.

Vjeruje se kako je 1597. započela tajnu ljubavnu vezu sa grofom Gian Paolom Osiom, kome će u tajnosti roditi dvoje djece, od kojih je jedno bilo mrtvorođenče, a drugo kćer Alma Francesca Margeritha, rođena 1605. godine, a koju je Osio naknadno priznao kao vlastito nezakonito dijete i doveo u svoju dom. Veza sa Osiom je trajala sve do 1606. godine, kada je jedna od redovnica u samostanu zaprijetila da će o svemu dojaviti crkvenim i drugim vlastima. Na to ju je Osio dao ubiti, a sličnu sudbinu je imalo još nekoliko sestara, kao i svjetovnih osoba upoznatih sa aferom.

Vlasti su međutim, doznale za ubistva, te je Osio godine 1607. uhapšen. On je uspio pobjeći iz zatvora prije nego što je sljedeće godine ubijen u kavanskoj tučnjavi. Sestra Virginia je pak bila izvedena pred sud gdje je, dijelom i pod torturom, priznala svoje zločine. Zbog njih je osuđena da bude 13 godina zazidana u samostanu; prilikom izdržavanja kazne joj je dostavljano dovoljno hrane i vode da preživi, tako da je kaznu uspjela održati.

Priča o Redovnici iz Monze je tokom kasnijih godina i vijekova inspirirala i brojne likovne umjetnike, književnike, a od druge polovice 20. vijeka i autore filmova.

Vanjske veze uredi