Pozdrav, Alalch Emis! Dobrodošli na Wikipediju na srpskohrvatskom jeziku!
Wikipedia je projekt slobodne internetske enciklopedije koju svako može uređivati.

Ako se prvi put nalazite na Wikipediji i želite joj doprinositi, preporučamo da odvojite nešto vremena i proučite pet osnovnih načela, te se upoznate sa Wikipedijinim smjernicama i preporukama. Ako vam zatreba pomoć pri uređivanju, možete da pregledate stranice pomoći i prođete kroz uvodni kurs/tečaj.

Na stranicama za razgovor uvijek se potpisujte: bilo da utipkate 4 tilde ~~~~ bilo da kliknete na ikonu na traci za uređivanje. Izmjene članaka se nikad ne potpisuju.

Na stranici Nedavnih izmjena možete saznati za nove zanimljive članke, ko je trenutno aktivan, odnosno šta se trenutno na Wikipediji radi. Na stranici Pijace možete pročitati o novostima na Wikipediji i obratiti se zajednici, bilo da sudjelujete u diskusijama ili postavljate pitanje.

Nadamo se da će vam ovdje biti ugodno, te da ćete svojim doprinosima postati stalni saradnik - Wikipedijanac! Ako imate bilo kakva pitanja, slobodno se obratite meni ili drugim urednicima na Pijaci. Još jednom, dobrodošli na Wikipediju i sretan rad!

Hello and welcome to the Serbo-Croatian Wikipedia! We appreciate your contributions. If you do not speak Serbo-Croatian, that's no problem. Talk to us via our village pump in your native language or find and contact users who speak your language. We hope you enjoy your time here!

--Igor Windsor (razgovor) 14:53, 11 februar 2021 (CET)Odgovori

Ovčar i čoban uredi

Pozdrav. Svakako treba spojiti ta dva članka. Slobodno stavi u jedan sve što se odnosi na taj pojam, a onda sa drugoga napravi presumerenje na onaj prvi. Hvala! --Igor Windsor (razgovor) 14:55, 11 februar 2021 (CET)Odgovori

@Igor Windsor: Super! Uklonio sam sajtlink sa https://sh.wikipedia.org/w/index.php?title=Ov%C4%8Dar&redirect=no (na https://www.wikidata.org/wiki/Q81710) i asocirao Čoban s pojmom. Alalch Emis (razgovor) 12:28, 12 februar 2021 (CET)Odgovori

Napomena uredi

Hej! :) Bravo za članke, da ne bi mislio da sam se ja sad nešto nakačio na tebe :D Nego, kad radiš strojni prijevod, molim te samo duplo pregledaj sve jer se potkradaju neke glupe greške u cijeloj priči pa da toga nema. Isto tako, nastoj se upoznati malo sa stilom i pravilima kategorizacije pa da možemo bez intervencija označiti članke pregledanima :) Ako treba kakva pomoć, tu sam --E.A.Poe 14:20, 12 februar 2021 (CET)Odgovori

@Edgar Allan Poe: Ma kakvi :) (re: nakačio) Da, da, pregledam, prvo preradim u editoru za prevod, objavim, a onda pustim malo da mi se "slegnu utisci" jedno pet minuta pa ponovo prođem da bih uhvatio upravo te glupe greške sa svežim osvrtom. Hvala! P.S. Ako mi možeš dati link za smernice kategorizacije pomoglo bi. Alalch Emis (razgovor) 14:24, 12 februar 2021 (CET)Odgovori
Može, može, nije nikakav problem, samo eto - da ne lijepim bezveze {{Prijevod}} svaki put kad je članak zaista dobar i može biti automatski označen kao pregledan. Imali smo raznoraznih bisera sa strojnim prijevodima pa valjda pušemo i na hladno xD Što se tiče kategorizacije, ovo je naš vodič. Ne znam koliko je ažuriran, al' pročitaj pa se javi ako imaš pitanja. Po meni, najbolje ti je za početak odabrati krovnu kategoriju, a onda ući u nju i malo prokopati i vidjeti ima li još nešto konkretnije tu. Isto tako, uvijek konzultiraj neke slične članke koje već imamo pa vidi kako su oni kategorizirani - to je uvijek dobra polazna točka --E.A.Poe 14:28, 12 februar 2021 (CET)Odgovori
Kul, hvala! Alalch Emis (razgovor) 14:32, 12 februar 2021 (CET)Odgovori

Humor uredi

Za mene, nikad ništa boljeg od dobrog humora, a ti si me ovim od srca nasmejao. And I guess it's funny cos it's true. :) --Igor Windsor (razgovor) 22:53, 12 februar 2021 (CET)Odgovori

Članci uredi

Hej! Dakle, po Igorovoj direktivi (a što ću kad sam tako divan i krasan!), pregledao sam ti recentne članke. To je više-manje jako dobro, neke su imale više, neke manje grešaka. Pravopis i gramatika su okej, tu se svima nama uvijek nešto potkrade ma koliko mi na to pazili, tako da to nije bed. Možeš pogledati za svaki članak izmjene što sam ih uradio (idi na povijest izmjena i onda usporedi inačice tako da odabereš moju aktualnu i svoju posljednju izmjenu, onda će ti pokazati sve moje promjene odjednom). Ono na što bih ti svakako morao ukazati prije statusa autopatroliranog je sljedeče:

  1. Kategorizacija: Okej, trebat će ti nekog vremena da se navikneš, ali recimo - Ustavna povelja državne zajednice Srbija i Crna Gora ne treba ići u "Ustavi Jugoslavije" jer to nije bio nikakav jugoslavenski ustav, već ustav države koja je pravno bila sljednica jedne Jugoslavije, čiji je status sljednice one SFRJ iovako prilično klimav. Samo ime države tu ne znači ništa. Isto i Predsednički izbori u Saveznoj Republici Jugoslaviji 2000. - nema nikakve potrebe da članak bude u kategorijama "Srbija" i "Crna Gora", s obzirom da su izbori bili provedeni u sasvim drugoj državi, a ne u Srbiji ili Crnoj Gori. To su sitnice koje ćeš naučiti s vremenom, ništa veliko, ali da znaš. Moj savjet ti je da kategorije nikako ne kopiraš s drugih Wikipedija (jer nam sustavi nisu isti), čak ni kada kopiraš članke, i da se držuš onog savjeta o kategorizaciji što sam ti ga ranije dao.
  2. Slike: Tu smo (sam) napravili enorman trud i slike su nam jedna od boljih stvari na Wikipediji; moguće da smo najbolji u regiji po tom pitanju. Dakle, ono što obavezno moraš uraditi je sljedeće - ako slike nema (najčešće se to ljudima dešava kad kopiraju članke), ili pronađi alternativu, ili postavi datoteku ili sliku ukloni iz članka (čak i ako je u tvom imenskom prostoru). Nikako, ali nikako, nemoj ostavljati članke s crvenim linkovima na datoteke jer nam onda to puni kategoriju članaka s neispravnim datotekama, a kako ju ja održavam i doveo sam je s nekoliko stotina na nulu, želim da tako i ostane. Nekad će ti se dogoditi naknadno da neka slika s Commonsa bude pobrisana pa će ti se članak zacrveniti za šest mjeseci, ali to nije problem. Bitno je da kod stvaranja članaka nema crvenih poveznica na datoteke.
  3. Kopiranje: Mi na ovoj Wiki načelno nemamo ništa protiv kopiranja, iako tu praksu ne potičemo, tako da ne bi bilo loše da ti ne uđe u naviku da direktno kopiraš članke s regionalnih Wikipedija. Također, imamo neformalno pravilo da članke o spornim povijesnim temama (Drugi svjetski rat, sve Jugoslavije, raspad Jugoslavije i ratovi, neke teme po pitanju granica, teritorija i odnosa s drugim narodima) ne kopiramo s regionalnih Wikipedija. To je uspostavljeno još prije mene - mislim da je to Rječinino djelo - i smatram da je to dobro pravilo, ali ti to nigdje ne piše (koliko ja znam? Možda se i varam) pa te moram na njega upozoriti. Okej je ako su neki popisi ili neke stvari koje su same po sebi neutralne, međutim čim imaš neki tekst gdje ima vrijednosnih sudova - regionalne wiki su nepoželjne :D Dakle, kopiranje treba izbjegavati, iako nije zabranjeno. Bitno je da apsolutno uvijek pregledaš te članke i izvršiš potrebene adaptacije (poveznice, slike, kategorije, šabloni) te da negdje - bilo na stranici za razgovor, bilo u sažetku - navedeš da je preuzeto uz adaptacije.
  4. Šabloni: ovdje nije bilo nikakvih problema dosad, ali čisto da ti napomenem jer dosad nisam - ako prebacuješ neke članke, mi vjerojatno već imamo neki šablon za tu temu, jer ih imamo more (sređujemo to, ali polagano ide, Orijentolog sviri q*cu, a pravda se da radi :P). Dakle, nikako ne kopirati strane šablone i stvarati duplikate, osim ako nisi 100% siguran da nemamo baš nijednu varijantu. Ako imamo, al' je pod drugim nazivom, pronađi ju i stavi nju, ali nikako nemoj krcati šablone jer nam to stvara ogroman nered. Ukoliko nisi siguran imamo li neku varijantu, pogledaj neke slične članke, a ako ni tu ne nađeš - kontaktiraj nekog od starijih kolega (mislim da smo ti Orijentolog i ja najjači po pitanju šablona, al' svatko će ti pomoći, u to sam siguran) i to je to.
Mislim da sam ti , više-manje, rekao sve. Ukoliko se još nečega sjetim, javim se, a ti isto tako - ako imaš pitanja ili ti treba pomoć, tu sam. Ove sitnice malo korigirati i ubrzo ćeš biti autopatroliran :) --E.A.Poe 14:39, 13 februar 2021 (CET)Odgovori
@Edgar Allan Poe:Hvala na detaljnim sugestijama i na komplimentu. Moj fidbek:
  1. To moje embrionalno kategorisanje je stvarno bilo ofrlje i glupo, daj mi još malo fore da se pohvatam (puno mi je lakše na enwiki, samo kopipejst sa nečeg sličnog, nisam nikad o tome nešto razmišljao)
  2. Oko slika sam "agnostik", i prije no što se upraksam sa slikama i vezanim policyjima, nemam nameru dodavati ih u članke, ali eventualno hoću (paziću na crvene linkove za fajlove)
  3. Oko kopiranja PoV-problematičnih sadržaja sve mi je jasno i otpre, zato sam u neku ruku i sklon ovde editovati ...ali imam ideju kopirati dobre sadržaje, a eventualno ih jos u nečemu poboljšati. Pogledaj molim te moj poslednji veliki edit na demonstracijama u srbiji (diff) – to je jedna vrsta kopiranja za koju sam zainteresovan. Šta misliš o tome?
  4. Mislim da nema problema oko šablona. Tražio sam već nešto baš u šablonima. Mislim da nema šablon za proteste, nerede i sl (civil disorder na enwiki), a taj je važan.
Odoh da pogledam tvoje edite u novim člancima. Alalch Emis (razgovor) 15:16, 13 februar 2021 (CET)Odgovori
Što se tiče Demonstracija, to je sporna tema, ali važno je izbjeći vrijednosne sudove u člancima. Ako su samo referencirani fakti, to je okej, međutim bilo kakve interpretacije nisu dobrodošle. Okej sada za ovaj članak, ali samo pazi oko preuzimanja tih spornih tema i izbjegavaj to. Bolje je prevesti s en.wiki ili neke druge Wikipedije nego ovako. Ima na sr.wiki i dobrih, a neutralnih članaka :) --E.A.Poe 16:23, 13 februar 2021 (CET)Odgovori
Slažem se, evo nisam preuzeo novi sr lid demonstracija u kojem ima nereferenciranih vrednosnih sudova, nego sam ostavio postojeći. Alalch Emis (razgovor) 16:27, 13 februar 2021 (CET)Odgovori

Recenzija uredi

Dakle poštovani kolega

Što se tiče te recenzije Josipona, možda ali kasnije kad bar malo sredim Poljsku, tamo toliko tog nedostaje, od plemena, vladara, toponima, usput i ono što ima je prava zbrčka od prepisivačine...

--Vitek (razgovor) 17:30, 15 februar 2021 (CET)Odgovori

OK! Ako treba neka pomoć, možda mogu da pomognem Alalch Emis (razgovor) 17:32, 15 februar 2021 (CET)Odgovori
@Vitek: E da, što se tiče plemena, upravo sam prebacio Ljahe sa sr, jer mi se čini korektan taj članak Alalch Emis (razgovor) 17:35, 15 februar 2021 (CET)Odgovori

Pravo u sridu! uredi

@Igor Windsor: Pogledaj molim te ovaj edit [diff] i ako misliš da treba daj neki input, pošto je ovo "provokativna" (:rolleyes:) tema. (Ovo vam je nagrada što ste mi dali autopatrol.) Prethodni nepotpisani komentar napisao je korisnik Alalch Emis (razgovordoprinosi)

Uh, kakva nagrada ... ili "nagrada". Moraću ovo detaljnije pogledati kad uhvatim vremena. U principu, ta teorija ne postoji nigde osim na sr.wiki i u samizdatima pripadnika tzv. srpske autohtonističke škole. Tu je jedini ozbiljan istoričar Relja Novaković, ali i on je bio ozbiljan samo do 1990-ih, kad je skrenuo u ovu pseudonauku. Trebalo bi u članku jače istaći da se radi o pseudonauci i da je niko u mainstream istoriografiji ne prihvata. --Igor Windsor (razgovor) 07:52, 16 februar 2021 (CET)Odgovori
@Igor Windsor: Poradio sam na lidu i dodao sekciju "kritika" sa sr (ima već main Srbi pre Adama i posle njega) u mom juzerspejsu (ovde) objedinivši ga sa „nekvalitetnim” Teorije o poreklu Srba (koji bi zapravo trebalo da se proširi u delu tzv. autoht. škole ali boli me... duša). Smatram da treba da bude jedan članak i predlažem da nosi deskriptivan naziv Hipoteze o neslovenskom poreklu Srba, ili samo hip. o poreklu srba ili da zadrži sadašnji naziv. Alalch Emis (razgovor) 20:26, 16 februar 2021 (CET)Odgovori
Pa može i tako. Mislim, sve hipoteze o poreklu (i istoriji) Srba pre dolaska na Balkan su samo to - hipoteze, i to većinom zanovane na nekim etimologijama. Neke su luđe od drugih, neke ne poriču slovensko poreklo, neke ga poriču... I, naravno, nijedna ne objašnjava kako to da se dva različita naroda - Srbi i Hrvati - istovremeno zajedno pojavljuju na Balkanu. Koliko znam, nauka kaže da su se te dve grupe kao zasebne etnije formirale tek nakon dolaska na Balkan. Kao što s-rm (npr. u "Sarmati") nije daleko od s-rv i s-rb, tako nije daleko ni od h-rv - lingvistika i filologija mogu objasniti i jedno i drugo. No, kad si se već dao u te teme, izvoli uživaj. :) --Igor Windsor (razgovor) 20:57, 16 februar 2021 (CET)Odgovori
@Igor Windsor: Super, idem onda to obaviti. Ja sam ovako inače miljama daleko od tih tema, ali nisam mogao samo tako da prođem pored tog članka, a da ne dam svoj doprinos :) Moj neki osnovni impuls je da svaka ideja koja je notable zaslužuje korektno pokriće, a ovo je značajan kulturološki fenomen. Malo sam popunio lid više u tom pravcu Alalch Emis (razgovor) 21:08, 16 februar 2021 (CET)Odgovori

Re: Molba uredi

Sve uredno, nemam nikakvih zamjerki na tu konkretnu i niz drugih izmjena, bacio sam oko. Sad ti baci oko na moj osvrt o tim (zapadnijim) hipotezama napisan prije sedam godina, nadam se da se slažeš. Taj članak neka ostane jer imam ga u planu proširiti jednog dana: već vidim da će se 1% baviti ozbiljnom etimologijom, a 99% osporavanjem mitomanije. --Orijentolog (razgovor) 19:33, 17 februar 2021 (CET)Odgovori

@Orijentolog: Slažem se sa tim, fino za čitanje. Već sam negde ranije u procesu zaključio da taj članak treba da ostane iako srpski iranski članak nije bio održiv i potreban (puštunski Sorabi). Tako da, iako sam evidentno u malo širem zahvatu vezano za ove teme, ne mislim ići shematski, ono replicirati isti obrazac kao da je sam sebi svrha, u odnosu na Hrvate. Ali možda bi mogao Teorije o podrijetlu Hrvata da bude isto onako premešten u Hipoteze o nejužnoslovenskom poreklu Hrvata (bez sekcije "Slavenska teorija", kao što ni srpski članak ne navodi uobičajeno poimanje porekla Srba, već je ono predočeno u člancima u formi "Istorija X", ne u "diskurzivno-analitičkom" ključu, nego afirmativnom) Alalch Emis (razgovor) 20:04, 17 februar 2021 (CET)Odgovori
Nemam ništa protiv, rješenje je racionalno i praktično, samo neka naslov bude Hipoteze o nejužnoslavenskom porijeklu Hrvata (generalna praksa je da naslovi budu bliži lokalnom sh). Trenutno stanje je nedvojbeno tendenciozno, poput situacija da imamo Teorije o porijeklu čovjeka odnosno Evolucijska teorija..., Mladozemljaška teorija... i Vanzemaljska teorija... --Orijentolog (razgovor) 20:42, 17 februar 2021 (CET)Odgovori
@Orijentolog:E da da, to... heh. Mogao bih se skoro i nasmejati Alalch Emis (razgovor) 20:44, 17 februar 2021 (CET)Odgovori

Šablon uredi

Sviđa mi se ovaj šablon - sve je na jednom mestu, a često ni sam nisam znao gde, šta i pod kojim naslovom da tražim. Hvala! --Igor Windsor (razgovor) 17:35, 19 februar 2021 (CET)Odgovori

@Igor Windsor:Nema na čemu. Meni je dosad koristio i bilo mi je čudno što ga nema, a ima ga na manje više svakoj vikipediji. Ubacio sam ga svuda gde sam našao da bi trebalo. Postoji li neka generalna ideja oko članaka koji su u njemu crveni? Npr. plaćeno uređivanje, i još ponešto važnije Alalch Emis (razgovor) 17:42, 19 februar 2021 (CET)Odgovori
Ne postoji - izvoli napiši. :) --Igor Windsor (razgovor) 18:01, 19 februar 2021 (CET)Odgovori
Pogledaj, molim te, i nefunkcionirajući šablon u članku Prolaps rektuma (preuzetom sa sr.wiki). Danke, --Igor Windsor (razgovor) 10:02, 22 februar 2021 (CET)Odgovori
@Igor Windsor:Hoću. To je nova "paradigma" šablona za bolesti na enwiki sa sasvim drugačijim parametrima, a primenjeni su stari parametri prilikom prebacivanja.Alalch Emis (razgovor) 10:05, 22 februar 2021 (CET)Odgovori
@Igor Windsor:Predlažem preusmerenje Šablon:Медицинско упозорење na Šablon:Medicinsko upozorenje/cyr verziju
Samo napred. --Igor Windsor (razgovor) 19:46, 23 februar 2021 (CET)Odgovori
@Igor Windsor: Pošto se karakter infokutije za bolesti promenio sa uključivanjem "human-readable" sadržaja uključujući potencijalno koje lekove uzimati, umetnuo sam upozorenje u infokutiju. Tako je na dosta jezicnih verzija, mada nije na en. Alalch Emis (razgovor) 21:41, 23 februar 2021 (CET)Odgovori
Meni odlično izgleda! --Igor Windsor (razgovor) 22:02, 23 februar 2021 (CET)Odgovori
Ova sitna izmjena uklanja čeoni prazni red u člancima, samo za inf. :) --Orijentolog (razgovor) 22:23, 23 februar 2021 (CET)Odgovori

Latinski izrazi uredi

Javi ako treba neka pomoć u vezi s ovim, rado ću pomoći. --Igor Windsor (razgovor) 00:48, 6 mart 2021 (CET)Odgovori

Došao je tiho, napravio 1,085 edita i otišao u istoriju. Jesi živ? Ako jesi, imao bih molbu za tebe. Ako nisi, primi moje iskreno saučešće! --Igor Windsor (razgovor) 21:09, 13 april 2021 (CEST)Odgovori

Your feedback is needed - Improving the Content Translation tool uredi

Hello Friend,

Apologies as this message is not in your native language.

The WMF language team is reaching out to you based on your valuable contributions to the Serbo-Croatian Wikipedia as an editor who frequently uses the Content Translation tool.  

We appreciate the great work you are doing in Serbo-Croatian Wikipedia to increase content to ensure that knowledge is available in your Wikipedia and understand that it is annoying to encounter difficulties while translating articles or deleted content afterwards. Therefore, the WMF Language team will like to understand from your experience, the issues you encounter when using the tool to translate content.

Our observations
We noticed that the Content Translation tool is not used frequently and sometimes the articles created are deleted. We say this because, from our statistics, 8185 articles were added to Serbo-Croatian Wikipedia in 2020. Out of the above figure, only 7 of them were translated using the Content Translation tool and 14 articles were deleted. While the tool has been frequently used with low deletion ratios on many wikis, the deletion rate and the tool's low usage signals a problem or deficiencies peculiar to Serbo-Croatian Wikipedia. As the Content Translation tool can increase content creation in your Wikipedia and is a proven excellent way to efficiently Introduce newcomers to adding content and expand on existing ones.

Our request
So, we are reaching out to you because we want you to participate in a survey. The survey will help us understand your challenges with the tool, the aspect of the tool you think needs improvement that will enable your community to use it more and reduce the rate of content deletion.

Please follow this link to the Survey:
Take the Survey
To know how the information collected from the survey will be used, please read the Privacy Statement.

If you are not comfortable with taking the survey, that is fine. You can still provide us with feedback via email on the following questions:

  • What is the most challenging part of translating an article using the Content Translation tool? Example (adding the references, the infobox, templates, publishing, etc.
  • Why is the above the most challenging part of translating articles in your Wikipedia?
  • In your opinion, what changes can be made to the tool that can make more people in your community use the tool more frequently?
  • Why do you think some translated articles are being deleted?

So please, feel free to give us feedback in any way that is most convenient for you.

Thank you so much, as we look forward to your response.

UOzurumba (WMF) (talk) 11:50, 21 juni 2021 (CEST) On behalf of the WMF Language team.Odgovori

Reminder: Your feedback is needed - Improving the Content Translation tool uredi

Hello Friend!

The WMF language team earlier reached out to you to participate in a survey to give us insight into the challenges you are having using the Content Translation tool towards improving the tool for you and your community.

We are reaching out to you again as a reminder to Take the Survey as the survey will close on 9th July 2021 (23:59 UTC). The survey will only take you between 10 to 15 minutes. Please read the Privacy Statement to know how the information collected from the survey will be used.

If you already took the survey- thank you! You don't need to retake it.

Thank you, as we look forward to your response.

UOzurumba (WMF) 21:11, 6 juli 2021 (CEST) On behalf of the WMF Language team.Odgovori

 

You have been a medical translators within Wikipedia. We have recently relaunched our efforts and invite you to join the new process. Let me know if you have questions. Best Doc James (talk · contribs · email) 12:34, 2 August 2023 (UTC)