Jose Ramón Gil Samaniego, poznatiji pod umjetničkim imenom Ramón Novarro (6. februar 1899 - 30. oktobar 1968) bio je meksički glumac koji je postao filmska zvijezda u Hollywoodu za vrijeme nijeme ere.

Ramón Novarro
Ramón Novarro na fotografiji koju je izradio George Hurrell
Biografske informacije
RođenjeJosé Ramón Gil Samaniego
(1899-02-06)6. 2. 1899.
Durango, Meksiko
Smrt30. 10. 1968. (dob: 69)
North Hollywood, Los Angeles, Kalifornija, SAD
Pseudonim
  • Ramon Samaniego
  • Ramón Samaniego
  • Ramon Samaniegos
Opus
Djelatni period1917–1968

Rodio se u porodici zubara koji je pripadao jednoj od najuglednijih porodica tadašnjeg Meksika. Zajedno sa roditeljima je 1913. iz domovine emigrirao u Los Angeles kako bi izbjegli kaos i nasilje Meksičke revolucije. Tamo se 1917. godine počeo baviti glumom i sa vremenom privukao pažnju svojim markantnim izgledom. Godine 1925. je nastupio kao naslovni protagonist Ben-Hur, najskupljeg hollywoodskog filma u nijemoj eri. Tada je već bio često uspoređivan sa Rudolphom Valentinom da bi nakon njegove smrti preuzeo titulu najpopularnijeg latinskog ljubavnika među hollywoodskim glumcima. Specijalnost su mu bili pustolovni filmovi mačeva i plašteva. Status zvijezde je sačuvao i nakon dolaska zvučnih filmova nastupivši u nekim od najuspješnijih ostvarenja početka 1930-ih. Ugovorom je bio vezan za studio MGM, a nakon što mu je sredinom 1930-ih on istekao, nastupao je u niskobudžetnim i ne-hollywoodskim filmovima. Usprkos toga, zahvaljujući investiranju prethodno zarađenog novca do kraja života nije imao financijskih problema.

Novarrov privatni život je bio obilježen alkoholizmom, koji su kasniji biografi tumačili nesposobnošću da vlastitu katoličku vjeru pomiri sa homoseksualnim sklonostima. 30. oktobra 1968. je u svoj dom u Laurel Canyon primio dvojicu braće - 21-godišnjeg Paula i 17-godišnjeg Toma Fergusona - kako bi mu za novac pružili seksualne usluge. Oni su ga umjesto toga odlučili opljačkati, uvjereni kako se tamo krije sakriveni novac; pri tome je Novarro mučen i pretučen na smrt. Za Novarrovova smrt, čiji su morbidni i bizarni detalji kasnije postali predmetom urbanih legendi su obojica braće osuđena na dugogodišnje zatvorske kazne, ali su sredinom 1970-ih uvjetno pušteni da bi poslije ponovno završili u zatvoru zbog pljački i silovanja.


Izvori uredi

Literatura uredi

Vanjske veze uredi