Radžastan

(Preusmjereno sa stranice Rajasthan)
Radžastan
Radžastan -राजस्थान
Država: Indija
Glavni grad: Džajpur
Površina: 342.236 km²
Stanovništvo: 56.473.122 (2001)
Gustina stanovništva: 165 stan./km²
Jezik: hindi i radžastani
Religija:
Veb-sajt: www.rajasthan.gov.in
Mapa
Položaj Radžastana u Indiji

Radžastan je savezna država Indije sa površinom od 342.236 km² i 56.473.122 stanovnika (stanje: 1. jan. 2001). Najveća je država u Indiji po površini. Graniči sa Pakistanom na zapadu, Gudžaratom na jugozapadu, Madja Pradešom na jugoistoku, Utar Pradešom i Harajanom na severoistoku i Pendžabom na severu. Glavni grad je Džajpur. Pustinja Tar se nalazi na zapadu Radžastana. Jedna od najstarijih planina sveta Aravali se tu nalazi. Istočni Radžastan ima dva rezervata za tigrove, kao i nacionalni park Keoladeo, koji je čuven po pticama.

Geografija uredi

Glavna geografska značajka Radžastana su planine Aravali, koje se protežu 850 km od jugozapada do severoistoka . Oko tri petine Radžastana leži severozapadno od Aravali planina. Severozapadni deo Radžastana je suv i peskovit i većinu toga područja pokriva pustinja Tar, koja se proteže u susedni Pakistan. Planine Aravali zaustavljaju monsume , koji dolaze iz pravca Arapskog mora, tako da severozapadni deo ostaje bez kiše. Pustinja Tar je jako slabo nastanjena, a grad Bikanar je najveći grad pustinje. Severozapadne trnovite šume od grmlja nalaze se oko pustinje Tar. Područje prima manje od 400 mm kiše, a letnje temparature premašuju 45 °C tokom leta. Grad Džodpur se nalazi u zoni trnovitih grmova. Aravali planine i područje istočno predstavljaju plodnije područje sa više kiša. To ima više stanovništva i gradova.

 
Džajsalmer

Istorija uredi

Radžastan je istorijski bio Radžputana, tj. kraljevstva Radžput. Radžput znači sin kralja. Radžpute su uspostavile kraljevstvo u 6. veku posle Hrista. Radžpute su se suprostavljale muslimanskim invazijama na Indiju. Brojna Radžput kraljevstva su ipak postala vazali Delhijskog sultanata, a kasnije i Mogulskog Carstva. Slabljenjem moći Mogulskog carstva Radžpute ponovo uspostavljaju nezavisnost. Sa Britancima sklapaju brojne sporazume u 19. veku, prihvatajuđi suverenost engleskog kralja. Adžmer u Radžputani je postao deo Britanske Indije, a ostali su postali jedna vrsta engleskih vazala sa velikom autonomijom. Radžastanska nezavisna kraljevstva su stvorila bogato arhitektonsko i kulturno nasleđe, koje se vidi u mnogim tvrđavama i palatama (Mahala i Havelis), koje su obogaćene i muslimanskom i džainu arhitekturom.

 
Mapa Radžastana

Ekonomija uredi

Radžastanska ekonomija je prvenstveno poljoprivredna. Najviše se gaji pšenica i ovas, šećerna trska , pamuk i duvan. Najveći je proizvođač jestivog ulja u Indiji. Najveći je i proizvođač vune u Indiji. Indira gandi kanal služi za navodnjavanje severozapadnog Radžastana.

Radžastan je veliki proizvođač poliesterskih vlakana. Ima rudnike soli i bakra. Veliki je proizvođač cementa, gipsa, azbesta, cinka, mramora, olova, fosfatnih stena.

Značajni gradovi uredi