Ragbi reprezentacija Fidžija

Ragbi reprezentacija Fidžija (engleski: Fiji national rugby union team) predstavlja Fidži na međunarodnim ragbijaškim turnirima, a nalazi se pod ingerencijom Ragbi unije Fidžija. Slično kao i druge oceanijske zemlje, Fidži ima dugu tradiciju igranja ragbija, koj je ujedno i najvažniji sport na toj otočnoj državi. U Fidžiju postoji oko 80,000 registriranih ragbijaša, u odnosu na ukupnu populaciju od oko 910,000 ljudi.

Fidži Fidži
Boje          
Generalno
Federacija Ragbi unija Fidžija
Simbol Palma
Nadimci Flying Fijians
Rang 11. (od 25. studenog 2019.)
Ličnosti
Izbornik Novi Zeland John McKee
Kapetan Dominiko Waqaniburotu
Najviše nastupa Nicky Little (71)
Najviše polaganja Vereniki Goneva (22)
Najbolji strijelac Nicky Little (670)
Historija
Prva utakmica Zapadna Samoa 0:6 Fidži Fidži
(Apia, Samoa; 18. kolovoza 1924.)
Najveća pobjeda Fidži Fidži 120:4 Niue Niue
(Apia, Samoa; 10. rujna 1983.)
Svjetsko prvenstvo u ragbiju
Nastupi 7 (prvi put 1987.)
Najbolji rezultat Četvrtfinale (1987., 2007.)
Dresovi
Timske boje Timske boje Timske boje
Timske boje
Timske boje
 
Prvi dres
Timske boje Timske boje Timske boje
Timske boje
Timske boje
 
Drugi dres

Reprezentacija Fidžija nastupila je na ukupno sedam Svjetskih kupova, a svoj debi su imali na prvom turniru, 1987. godine. Najveći uspjeh do sada ostvarili su 1987. i 2007. godine, kada su došli do četvrtfinala, gdje su ispadali od Francuske, odnosno Južne Afrike. Izuzev Svjetskog kupa, reprezentacija igra i na Pacifičkim igrama, gdje s 11 zlatnih medalja drži rekord turnira, a igrala je i Pacifički tronacijski turnir zajedno sa Tongom i Samoom; Fidži je devet puta osvajao turnir.

Kao i neke druge oceanijske reprezentacije, fidžijska reprezentacija ima svoj karakteristični ritual prije svake utakmice - ratni ples cibi (fidžijski izgovor: [ˈðimbi]). Ples ima korijene u historijskim sukobima među pacifičkim plemenima, a na ragbi utakmicama se pojavljuje od 1939. godine.

Iako imaju svjetski cijenjene igrače, Fidži ima problem s regrutacijom igrača za reprezentaciju zbog slabijeg financijskog stanja njihovog saveza, odnosno klubova. Većina vrhunskih fidžijskih igrača igra u Europi ili u nekoj bogatoj Super ragbi momčadi, gdje su plaće puno veće.