Quién sabe? (sh. Tko zna?), u međunarodnoj distribuciji poznat pod engleskim naslovom A Bullet for the General (sh. Metak za generala) je italijanski vestern film snimljen 1966. godine u režiji Damiana Damianija, poznat kao jedno od prvih ostvarenja tzv. zapata vestern žanra.

Quién sabe?
A Bullet for the General
Gian Maria Volonte u sceni filma
RežijaDamiano Damiani
ProducentBianco Manini
ScenarioSalvatore Laurani
dijalozi:
Franco Solinas
sinopsis: Salvatore Laurani
UlogeGian Maria Volontè
Klaus Kinski
Martine Beswick
Lou Castel
Jaime Fernández
MuzikaLuis Bacalov
nadzor muzike:
Ennio Morricone
FotografijaAntonio Secchi
MontažaRenato Cinquini
StudioM. C. M.
DistribucijaIndipendenti Regionali
M. C. M.
Datum(i) premijere
7. 12. 1966 (1966-12-07)
Trajanje118 min. (Italija)
115 min. (američka verzija)
Zemlja Italija
Jezikitalijanski
španski
engleski

Radnja se događa 1914. godine u Meksiku za vrijeme Revolucije. Protagonist, koga tumači Gian Maria Volontè je krijumčar oružja koji radi za revolucionarnog generala (čiji lik tumači Jaime Fernández), te se sprijatelji sa Amerikancem (čiji lik tumači Lou Castel), ne znajući da je on agent meksičke vlade poslan sa zadatkom da ubije generala.

Quién sabe? je kod kasnijih kritičara i filmskih historičara izazvao pažnju ne samo zbog korištenja nekih motiva koje će kasnije razviti Sergio Leone u svojim špageti vesternima, nego i zbog toga što je žanrovski okvir iskorišten za alegorijsku kritiku američkog imperijalizma i rasizma, odnosno izražavanje simpatija za tada aktualne revolucionarne pokrete u Trećem svijetu. Film je postao poznat i po muzičkoj temi Luisa Bacalova koja je kasnije korištena kao motiv za muzičku podlogu video-igre Red Dead Revolver.

Uloge uredi

Izvori uredi

Literatura

Vanjske veze uredi