Queeria - Centar za promociju kulture nenasilja i ravnopravnosti je beogradska GLBT organizacija koja od 2000 – 2006.godine postoji kao radna grupa, da bi od 2006. postala nezavisna nevladina organizacija sa sedištem u Beogradu. Fokus rada Queeria centra stavljen je na jačanje i izgradnju GLBT zajednice i promociju ljudskih prava marginalizovanih grupa u Srbiji kroz medijske, kulturne i umetničke aktivnosti. Organizacija je prestala s radom 2016. godine.


Istorija uredi

Queeria - Centar za promociju kulture nenasilja i ravnopravnosti(Kvirija) LGBT osnovao je 27. novembra 2001. godine Predrag Azdejković kao radnu grupu pri Socijaldemokratskoj omladini u Socijaldemokratskoj uniji, čiji je cilj bio promocija ljudskih prava, društvena vidljivost LGBT osoba kao i njihova jednakost pred zakonom. U vreme kada je nastala Queeria je bila prva grupa osnovana pri nekoj političkoj stranci koja se javno zalagala za prava LGBT osoba. Prva velika akcija bila je medijska kampanja pod nazivom Legalizacija gej brakova. Akcija je započeta u decembru 2000. godine, a nasilno prekinuta 9. marta 2001. godine, kada su članovi neonacističke grupe Krv i čast upali u prostorije Socijaldemokratska unija SDU. Tom prilikom teže su povređene dve, a lakše tri osobe, a prostorije su demolirane. Policija je nakon nekoliko dana uhapsila sedam lica, od toga dvojicu maloletnika. Ovaj događaj obeshrabrio je jedan deo aktivista pa se grupa privremeno povukla i obustavila svoj rad. U septembru 2001. godine kao odgovor na nasilje nad LGBT osobama Queeria je započela bilbord kampanju "Stop nasilju, diskriminaciji, homofobiji i nejednakosti". Većina bilborda, postavljenih u Beogradu i još šest gradova u Srbiji bilo je pocepano tokom prve nedelje kampanje. Zbog loše političke i kulturne klime u Srbiji Queeria je svoje aktivnosti preusmerila na internet. Od decembra 2001. godine sa radom počinje prvi internet gej magazin u Srbiji. Na internet domenu [www.queeria.org.yu] magazin je objavljivan jednom mesećno, sve do januara 2003. godine kada je dinamika objavljivana sa mesečne prešla na dnevnu. Pored internet magazina u periodu od 2001. godine Queeria je bila aktivna u nekoliko medijskih kampanja kao što je "Zajedno različiti" koja je realizovana u saradnji sa Labrisom i Gejtenom tokom januara 2003. godine. Takođe, u periodu od 2001. do 2006. godine Queeria je održala veliki broj radionica, organizovala ili bila koorganizator brojnih seminara, konferencija i uličnih akcija. Queeria postaje nezavisna nevladina organizacija 9. marta 2006. godine pod nazivom Centar za promociju kulture nenasilja i ravnopravnosti.

uredi

Logo organizacije simbolizuje hemijski element – Qa (Queeria). Kao i svaki hemijski element i Queeria stupa u „reakciju“ sa drugim elementima, ali istovremeno zadržava svoje osnovne karakteristike i prepoznatljivost. Logo je sačinjen je od prvog i poslednjeg slova imena organizacije (Q-ueeri-a), a istovremeno se referiše na „Q/a“ (Questions & Answers) – jedinstveni prostor koji nudi odgvore na brojna pitanja.

Logo dizajn: Aleksandar Maćašev

Queeria kalendar uredi

2010 - Prijateljstvo u doba recesije

Kalendar tematizuje kulturološki fenomen "gej ikona" sa osvrtom na uspostvaljanje komunikacije kroz umetničke i multimedijalne sadržaje koji povezuju pripadnike marginalizovane populacije i žene.

Na kalendaru se pojavljuju: Jelena Maćić, Suzana Zlatanović, Severina Vučković, Maša Rebić, Sandra Perović, Jelena Višnjić, Kristina Vasholm i Nikola Herman.

Uz podršku: IPS knjižara, izdavačke kuće Taschen[1] i dizajnerki: Danijele Biškup, Jelene i Svetlane Proković.

Koncept: Queeria centar - Fotografije: Srđan Kalinić Studio - Dizajn: Ana Humljan

2009 – Snovi: Dreams


Kalendar predstavlja aktivističko-umetnički manifest mladih koji žele da promovišu mir u balkanskom regionu. Sniman je na lokacijama u Beogradu, Sarajevu i Zagrebu, a kao modeli pojavljuju se ličnosti iz javnog i kulturnog života i aktivisti/kinje iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Vizuelno rešenje kalendara je kolaž načinjen od portreta modela i pozadine koju čine mesta građanske pobune (poput Platoa u Beogradu ili parka Zrinjevaca u Zagrebu), ali i mesta koja su nakon ratova promenila namenu (kao što su UNITIC zgrade u Sarajevu koje su pre ratova bile poznate kao Momo i Uzeir).

Na kalendaru se pojavlju: Milica Tomić, Aleksandar Maćašev, Lena Bogdanović, Maja Uzelac, Marko Nastić, Jovana Dimitrijević, Ida Prester, Alma Selimović, Emina Trumić, Boba Dekić, Svetlana Đurković, Danijela Dugandžić Živanović i Taida Horozović, Maja Stojanović, Gordan Bosanac, Adriana Zaharijević.

Kalendar je promovisan u Beogradu i Nišu. U recenziji koju je napisao poznati dizajner Mirko Ilić je napisao: "Znam da se ovaj kalendar neće naći na zidu onog frajera koji je potezao nož u Sarajevu. Ali, ovaj kalednar je hrabar za ceo region. On je čak hrabar i za Njujork".

Koncept: Queeria centar prema Jeremić&Readle - Realizacija: Vladan Jeremić i Rena Readle - Dizajn: Ana Humljan - Recenzija: Mirko Ilić

2008 – Sloboda: Freedom

Ovaj kalendar čija su rešenja realizovana kao konceptualno umetničko grafičko rešenje savremenog plakata, posvećen je javnim ličnostima, umetnicima i umetnicama koji/e su prepoznati/e po zalaganju za slobodu izražavanja i mišljenja.

Na kalendaru se pojavljuju: Sonja Vukićević, Srđan Valjarević, DAH Teatar, izdavačka kuća RENDE, Janko Baljak, Biljana Cincarević, Biljana Kosmogina, performerke Diva Gracija i Mis Džet Mun, Nikola Herman, Snežana Tabački.

Koncept: Queeria centar i ŠKART - Realizacija: Umetnička grupa ŠKART - Fotografije: Biljana Rakočević


2007 – Prijatelji: Friends


Kalendar je osmišljen kao savremeni umetnički i konceptualni album sa fotografijama prijatelja i prijateljica, koje povezuje univerzalni simbol spajanja kulturnih različitosti, ali i simbol mira i diverziteta - dugine boje.

Na kalendaru se pojavljuju: Biljana Srbljanović, Mirjana Karanović, Živko Grozdanić, Svetozar Cvetković, Marko Vidojković, Aleksandra Kovač, Milan Marković, kao i ličnosti/grupe sa alternativne kulturne scene: teatar ActWomen, Queer Beograd kolektiv, Viva la Diva, romska aktivistkinja Dragana Jovanović i mirovna aktivistkinja Fika Filipović.

Koncept: Queeria centar - Fotografije: Biljana Rakočević

Mediji i komunikacije uredi

U okviru svojih aktivnosti, Queeria centar je ostvario saradnju sa brojni medijima u Srbiji:

24 sata (Hrvatska), 24 sata, Alo,Aluma (Švedska), B92, balkanmedia.com, BBC, Blic žena, Blic, Borba, Danas, deScripto (A Journal for media in South East Europe), Dnevnik, dominomagazin.com, e-novine.com, Gay Times (Engleska), Gazeta, Gloria, Građanski list, Happy TV, Hello magazin, HRT, Jungle World (Nemačka), Jutarnji list, Kurir, Magazin Status, NIN, Objektiv, OBN, pescanik.net, PG Mreža, Playboy, Politika, Pravda, Press, Prestup, Radio 202, Radio B92, Radio Beograd, ReFoto, Republika, RTS, Skandal, Slobodan Dalmacija (Hrvatska), Slobodna Evropa, Standard, Story, Studio B, Sutra, tracara.com, TV Avala, TV Enter, TV Leskovac, TV Metropolis, TV Pink, Vanity fair (Italija), Večernje novosti, Večernji list (Hrvatska), VIN produkcija, Vreme, XQ, Yellow Cab, Zaposlena (Hrvatska), Zarez (Hrvatska), Studio B...

Edukacija uredi

Na planu edukacije Queeria centar objedinjuje ponudu različitih programa, seminara, radionica i predavanja, obezbeđuje stručnu literaturu i konsultacije kao i druge aktivnosti koje za cilj imaju jačanje društvene svesti o položaju marginalizovanih grupa.