Quatermass and the Pit

Quatermass and the Pit je britanska science-fiction TV-serija koja se originalno emitirala uživo na programu BBC One krajem 1958. i početkom 1959. Predstavljala treću i posljednju BBC-jevu seriju o profesoru Quatermassu, a isti lik će se dvije decenije pojaviti u TV-seriji Quatermass koju je producirala privatna mreža ITV. Kao i kod prethodne dvije serije, autor scenarija za Quatermass and the Pit je bio Nigel Kneale.

Quatermass and the Pit
Uvodni kadar Quatermass and the Pit.
FormatScience fiction serija
KreatorNigel Kneale
NastupajuAndré Morell
Cec Linder
Anthony Bushell
John Stratton
Christine Finn
Uvodna temaTrevor Duncan: "Mutations"
Zemlja porijekla Ujedinjeno Kraljevstvo
Broj epizoda6
Produkcija
Postavke kamereViše kamera
Trajanjecca. 35 min. po epizodi
Emitiranje
Originalni kanalBBC
Originalno prikazivanje22. decembar 1958. – 26. januar 1959.
Kronologija
PrethodiQuatermass II
SlijediQuatermass

Zaplet serije počinje kada je protagonist profesor Bernard Quatermass izbačen iz Britanske Eksperimentalne Grupe, koju je britanska vlada prepustila vojsci. Quatermass i njegov novi kolega pukovnik Breen postaju upetljani u otkriće neobičnog artefakta na arheološkom lokalitetu Knightsbridge u Londonu. Quatermass i njegovi kolege otkrivaju kako artefakt ima strahovit uticaj na sve osobe koje dođu u dodir s njim. Kako se taj uticaj, kome podlegne i sam Quatermass, širi, tako postaju jasnije implikacije artefakta na dotadašnje spoznaje o prirodi i porijeklu čovječanstva.

Navodi se kako je serija imala značajan uticaj na opus Stephena Kinga[1] i filmskog režisera Johna Carpentera.[2]

Godine 1967. je snimljen remake u obliku istoimenog cjelovečernjeg filma, koji se često navodi kao jedno od najboljih ostvarenja u produkciji Hammer Films.

Fusnote uredi

  1. Hutchinson, Tom (17. 03. 1988.). „Space horror; Review of 'The Tommy Knockers' by Stephen King”. The Times. 
  2. Adrian, Jack (02. 11. 2006.). „Nigel Kneale”. The Independent. Arhivirano iz originala na datum 2006-11-28. Pristupljeno 26. 01. 2007. 

Reference uredi

  • Murray, Andy (2006) (paperback). Into the Unknown: The Fantastic Life of Nigel Kneale. London: Headpress. str. 192 pages. ISBN 1-900486-50-4. 

Eksterni linkovi uredi