Qieyun (kineski: 切韻/切韵pinyin: 'Qièyùn'Wade-Giles: Ch'ieh4-yün4) je kineski rječnik rima, objavljen godine 601. u Kini pod vlašću dinastije Sui. Naslov Qieyun doslovno znači "rezanje rima" te se odnosi na kinesku sistem izgovaranja pisane riječi fănqiè (反切; "rezanje unatrag"), te se može grubo prevesti kao "Izgovaranje rima."

Glavni urednik rječnika je bio Lù Făyán (陸法言; Lu Fa-yen; 581-618), a predgovor rječnika opisuje kako je knjiga nastala nakon rasprava koje je vodio sa osmoricom svojih prijatelja u svojoj kući u Cháng'ānu, tadašnjoj prijestolnici. Među tim prijateljima se nalazio i znameniti učenjak Yan Zhitui. Svrha rječnika je pronaći što precizniji način izgovara teksta.

Lingvisti se danas spore oko toga da li on predstavlja vjerodostojni prikaz izgovora srednjeg kineskog jezika; dio smatra da je riječ o tadašnjem čanganskom dijalektu, dio da je riječ o dijasistemu, a dio da je riječ svojevrsnom lingvističkom kompromisu između dijalekata sjeverne i južne Kine koje su tek 589. ponovno ujedinjene u jednu političku cjelinu. U svakom slučaju, Qieuyun se smatra vrijednim izvorom za historiju kineskog jezika, a za vrijeme dinastije Tang se smatrao izvorom od autoriteta na osnovu koga su se stvarali kasniji rječnici.

Literatura uredi

  • Baxter, William H. 1992. A Handbook of Old Chinese Phonology. Berlin: Mouton de Gruyter. ISBN 3-11-012324-X
  • Norman, Jerry. 1988. Chinese. New York: Cambridge University Press. ISBN 0-521-22809-3

Eksterni linkovi uredi