Q Planes (sh. Q avioni ili Tajanstveni avioni [1]), također poznat i pod naslovom Clouds Over Europe (sh. Oblaci iznad Evrope), je britanski crno-bijeli špijunski film snimljen 1939. u režiji Tima Whelana i Arthura B. Woodsa. Radnja prikazuje kako nestaju prototipovi britanskih naprednih borbenih aviona, odnosno istragu koju u tvornici aviona provode britanski vojno-obavještajni istražitelji na čelu sa majorom Hammondom (koga glumi Ralph Richardson). Nominalni protagonist, koga tumači Laurence Olivier, je hrabri probni pilot Tony McVane koji zavodi istražiteljevu sestru (koju glumi Valerie Hobson, i koji će voditi završni obračun sa špijunima i saboterima. Film je snimljen nekoliko mjeseci prije izbijanja drugog svjetskog rata, odnosno kada su se značajno pokvarili odnosi Britanije i nacističke Njemačke; iako se u filmu eksplicitno ne navodi nacionalnost negativaca, većina publike je pretpostavila da je riječ o Nijemcima. Film je, zbog svog patriotskog naboja i poruke publici da pazi na strane špijune i subverzivce, dobio podršku britanske vlade, te je tako Kraljevska mornarica "posudila" razarač HMS Echo za scenu završnog obračuna u filmu.

Q Planes
poster za američko tržište sa naslovom Clouds Over Europe
RežijaTim Whelan
Arthur B. Woods
ProducentIrving Asher
Alexander Korda (izvršni producent)
ScenarioBrock Williams
Jack Whittingham
Ian Dalrymple
UlogeRalph Richardson
Laurence Olivier
Valerie Hobson
StudioIrving Asher Productions
Denham Studios
DistribucijaColumbia Pictures (UK/US)
Datum(i) premijere
2. 3. 1939 (1939-03-02) (UK)
Trajanje82 min.
Zemlja Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski

Q Planes, koji je "ozbiljnu" špijunsku temu pomiješao sa humorom, je ostavio značajan dojam na suvremenike. Brian Clemens, tvorac TV-serije The Avengers je izjavio da je lik Johna Steeda temeljen upravo na majoru Hammondu. Jack Whittingham, jedan od scenarista, je kasnije surađivao sa Ianom Flemingom i Kevinom McCloryjem na romanu Thunderball i istoimenom filmu iz serije o Jamesu Bondu, gdje nestanci i otmice vojnih aviona predstavljaju srž zapleta.

Uloge uredi

Izvori uredi

Fusnote uredi

  1. Pretpostavlja se da je naslov filma inspiriran tzv. Q-brodovima, odnosno malim ratnim broovima "maskiranim" u nenaoružane trgovačke brodove koje je britanska mornarica koristila u prvom svjetskom ratu kako bi na prevaru uništavala neprijateljske podmornice.

Literatura uredi

Vanjske veze uredi