Puppetmon (japanski: Pinochimon, ピノッキモン) je fiktivni lik iz Digimon franšize koji se kao jedan od protivnika Izabrane djece pojavljuje u Digimon Adventureu, prvoj sezoni animea. Njegovo japansko ime inspirirano je svjetski poznatim lutkom Pinocchiom, a englesko rječju "puppet", koja znači lutka. Izrađen je od tijela prokletog Cherrymona, a pretpostavlja se kako je izgrađen i od njegovih podataka koje je iskoristio računalni haker. Iako izgleda kao marioneta, ima slobodu kretanja te upravo on ima sposobnost kontroliranja drugih kao da su marionete. Poprilično je omražen, a smatra se da, kada računalo prezentira lažne podatke, svoje prste u tome ima upravo Puppetmon.[1]

Puppetmon
Puppetmon
Pinochimon
(ピノッキモン)
Osnovno
Anime(i)Digimon Adventure
Digimon Xros Wars
Digimon Hunters
Premijerni nastup"Povratak u Digitalni svijet"
Posljednji nastup"San računalnog kluba,
Puppetmonov mamac!
"
Glasove posudiliAdventure:
Japan Etsuko Kozakura
Sjedinjene Američke Države David Lodge
Njemačka Wanja Gerick
Xros Wars:
Japan Keiichi Nanba
Digivolucije
RookieMushroomon
ChampionWoodmon
UltraCherrymon
DigiXros tablica
Profil
LevelMega
TipVirus
SkupinaLutka Digimon
Partner(i)nitko
AfilijacijaGospodari tame
Vanjske poveznice
Članak na Digimon Wikia

Pojavljivanja uredi

Anime uredi

Digimon Adventure uredi

Glavni članak: Gospodari tame
Puppetmon i Kiwimon u kući promatraju djecu na televizoru istovremeno se igrajući s njima i manipulirajući njihovim položajima.
Razočarani i bijesni Puppetmon u svojoj igraonici nakon što ju je T.K. potpuno uništio.

Puppetmon je bio najmanji od svih Gospodara tame, ali je najduže izdržao u borbi s djecom. Dok su se djeca borila s Myotismonom u Tokiju, Puppetmon je preuzeo kontrolu nad šumama Digitalnog svijeta. Prilikom prvog susreta, djecu je zarobio u neku vrstu snoviđenja gdje im se predstavio i, koristeći svoju sposobnost kontrole, natjerao Digimone da se bore jedan protiv drugoga. Nakon poraza MetalSeadramona, odlučio je preuzeti stvari u svoje ruke, no napravio je jednu veliku grešku - djecu nije shvatio ozbiljno.

Njegov se karakter može opisati kao kombinacija karaktera šestogodišnjeg djeteta i naslinog, homicidnog psihopata. On se obožava igrati sa svojim neprijateljima, uživajući u njihovoj nemoći i zbunjenosti, no jednako tako uživa i u ubijanju. No, unatoč tome, poprilično je naivan i lako ga je prevariti, ali i lako gubi kontrolu i upada u nekontrolirani bijes kada stvari ne idu kako je planirao. Iznimno je tašt i ne dopušta kritike na svoj račun, smatrajući da je savršen, ali je jednako tako i usamljen, bez ijednog pravog prijatelja, što, unatoč enormnoj snazi koju posjeduje, uvelike utječe na njega i njegovu psihu. Puppetmona se često bira kao najdražeg Gospodara tame zbog vremena pojavljivanja, radnje koja se vrtila oko njega i niza komičnih situacija koje su se dogodile tijekom borbe s njim. Ujedno je i jedan od rijetih negativaca u seriji koji je imao svoju pjesmu, naslovljenju "Haguruma-jikake no Mori".

Kada su djeca došla u njegovu domenu, Puppetmon je prvo odlučio malo se poigrati s njima. Izradio je lutke koje izgjedaju kao oni te je, pomoću daljinskog upravljača i karte u igraonici svoje kuće, plašio djecu kontrolirajući ih pomoću tih lutaka. Na koncu se odlučio još više poigrati te je oteo T.K.-ja pred Mattovim očima i odveo ga u svoju kuću. Tamo ga je prisilio na igru policajca i lopova gdje je T.K. bio lopov kojega je policajac Puppetmon lovio i pokušao upucati, jedino što je revolver kojega je Puppetmon imao bio pravi. Njih su se dvoje tako lovili po kući dok se T.K. nije sakrio iza ormara jedne sobe. No, tu su ga vidjeli Mushroomon i Blossomon. Iako ih je T.K. zamolio da ne odaju gdje je, oni su to napravili kada je Puppetmon došao. Na sreću, T.K. je uspio pobjeći, a Puppetmon je bijesan, misleći da su mu namjerno lagali, hladnokrvno ustrijelio Mushroomona i Blossomona. Uskoro ga je Puppetmon locirao, no ostao je bez municije. T.K. mu je tada rekao kako je dosadan i kako sigurno nema nijednoga prijatelja. Kako je bio iznimno tašt, Puppetmon je nasjeo na T.K.-jevu provokaciju i počeo se opravdavati, no nije mogao prezentirati nijednog prijatelja. Kako je T.K. bio uporan, Puppetmon je odjurio i obećao da će mu donijeti prijatelja. U međuvremenu, T.K. je pronašao njegovu igraonicu, ukrao lutke, uništio daljinski upravljač, pokidao kartu i razbio televizor i na koncu pobjegao. Puppetmon je u međuvremeno od igračaka slagao svog "prijatelja" kojega je donio T.K.-ju kao dokaz. Kada ga nije uspio naći, otišao je do igraonice i shvatio kako je bio prevaren.

Želeći se osvetiti djeci, Puppetmon je poslao trio Garbagemona na njih dok je on sa zadovoljstvom gledao. U međuvremenu je Cherrymon, njegov najbliži savjetnik, izmanipulirao Matta, uvjerivši ga kako je njegov pravi neprijatelj Tai. Cilj je bio započeti borbu između WarGreymona i MetalGarurumona, čime bi dva Mega level Digimona bila oslabljena, i tako olakšati posao Puppetmonu. Borba je započela, a Puppetmon je s djetinjim iščekivanjem krenuo u nadgledanje. No, Cherrymon ga je na odlasku upozorio, rekavši mu neka bude oprezan jer djeca posjeduju nešto posebno. Koristeći svoju djetinju logiku, Puppetmon je nasrnuo na njega, uvrijeđen, što ovaj tvrdi da njemu nešto nedostaje. Kada se Cherrymon nije odlučio ispričati, ovaj ga je hladnokrvno uništio i krenuo na mjesto sukoba. Cherrymonova poruka urezala se u Puppetmona, a borbu koju je toliko iščekivao prekinula je pojava misterioznog bića.

 
Puppetmon pogođen MetalGarurumonovim napadom nekoliko trenutaka prije smrti. Dok mu se mehanizam koji ga je pokretao polagano usporavao, zapitao se još jednom što mu je Cherrymon htio reći da bi, tijekom odjeka Cherrymonova odgovora, nestao.

Nakon rastanka Izabrane djece, Taijeva grupa odluči napasti Puppetmona u samom centru - u njegovom domu. Kako je ovaj bio odsutan, Floramon i Deramon puštaju djecu u kuću. Nakon borbe s MetalEtemonom, Puppetmon se vraćao kući, ali su djeca, iskoristivši arsenal kojeg je ovaj posjedovao, započeli paljbu na njega. Uskoro je Puppetmon pozvao vojsku RedVegiemona na djecu, no nije mu previše pomoglo. Tijekom borbe je izgubio i svoj malj te je, u trenutku kada su se Digimoni djece počeli okupljati oko njega, pokazao iskreni strah. Kao posljednju kariku, iskoristio je svoju moć i oživio svoj dom, stvorivši tako divovskog "Housemona". Dok su se djeca mučila s "Housemonom", Puppetmon se dao u bijeg. Na putu je sreo jednog od RedVegiemona koji ga je molio da pođe s njom, no ovaj ga je ubio govoreći mu kako mu stoji na putu. Tada su se pojavili Matt i MetalGarurumon. Puppetmon je naivno, djetinjasto, pokušao natjerati MetalGarurumona da ponovo krene u borbu s WarGreymonom, a kada mu nije uspjelo, pokušao ga je svojim koncima iskontrolirati, no ovaj se nije niti pomaknuo. Matt mu je tada objasnio kako ga nitko ne sluša jer nema nijednog prijatelja. Puppetmonu se ponovo probudila taština te je bijesno krenuo u napad na MetalGarurumona. Prije nego mu se ovaj uspio približiti, MetalGarurumon ga je zaledio svojim napadom, tako ga ubivši. Zaleđen i na samrti (što se vidjelo po sve sporijim zupčanicima na njegovim prsima), zapitao se prije samoga kraja, što to njemu nedostaje, obraćajući se mrtvom Cherrymonu. Čuvši njegov glas, shvatio je da je to, o čemu je Cherrymon pričao, prijateljstvo, pravo i iskreno, te da nikada nije ni imao šansu za pobjedom. Matt se povukao i nastavio svojim putem, a šume je, zajedno s Puppetmonom, počela nestajati.

Digimon Xros Wars uredi

 
Da Puppetmon nije omeo Lilithmon svojim Lutkinim maljem, ona bi vjerojatno eliminirala cijeli Xros Wars. Ali, ovim je napadom Puppetmon stvorio dovoljno problema za Lilithmon te je uspio Taikiju predati MetalGarurumonovu DigiMemoriju.

Kao i Machinedramon, i Puppetmon je jedan od izvornih Gospodara tame koji se pojavio u ovoj sezoni, iako u sasvim drugačijem svojstvu. Puppetmon je jedan od stanovnika Zone Prašine koju opsjeda zli GrandLocomon. Isprva je zajedno s Garbagemonom, skupinom ShadowToyAgumona i Trailmonom Duck, ali nakon kraha planine smeća biva zarobljen zbog čega misli da su ga prijatelji napustili. GrandLocomon je već ranije ponudio Puppetmonu da ukrade Taikijev Xros Loader, a ovaj bi ga pustio da napusti Zonu. Nakon što ga Taiki oslobodu, Puppetmon ga dovede do skrovišta s Garbagemonom, ali umjesto da pomogne Taikiju, on ukrade Xros Loader i odlazi do GrandLocomona. Nakon što Hagurumon provjerti Xros Loader, GrandLocomon ga uzima i krši dogovor dan Puppetmonu te ga napadne. Nakon toga započinje svoju rušilačku vožnju kako bi dosegnuo maksimalnu brzinu i sam napustio zonu, ali Puppetmonne ne odustaje i, bijesan što je prevaren, želi vratiti Xros Loader. Ubrzo, Tai i ostatak Puppetmonovih prijatelja priskaču Puppetmonu u pomoć i napadnu GrandLocomona. Shvativši Taikijevu poruku o prijateljstvu, Puppetmon pomogne u borbi - ubije Hagurumona i razbije držać na GrandLocomonu u kojem je bio Xros Loader. Nakon toga, Shoutmon X4 bez većih problema uništi GrandLocomona i prekine njegov teror. No, slavlje nije dugo trajalo jer je DarkKnightmon, vođa Tima Twilight, zajedno sa SkullGreymonom i SkullSatamonom odmah napao Xros Heart kako bi ih uklonio s puta. Kako poznaje Zonu uzduž i poprijeko, Puppetmon ih je odveo do zapuštene tvornice i spasio ih poslavši ih kroz cijev za otpad. DarkKnightmon, koji je isprao mozak Kirihi, uništio je tvornicu, ali ne i Xros Heart. Dok tim tijekom večeri planira daljnje akcije, Sparrowmon dolazi i govori kako trebaju spasiti Nene iz DarkKnightmonova tornja. Kada ujutro žele krenuti, Puppetmon i njegovi prijatelji (iako su preživjeli samo jedan ShadowToyAgumon i Trailmon) nude svoju pomoć, ali im Taiki govori da pričekaju neko vrijeme. Pokušaj spašavanja prekinu Kiriha i Blue Flare, a ubrzo (nakon što Taiki urazumi Kirihu) i DarkKnightom i Lilithmon, koji su sklopili privremeni savez kako bi eliminirali Xros Heart. Dok se Xros Heart i Blue Flare bore protiv vojske Guardromona i Tankmona, Lilithmon pokušava iskoristiti Taikijev trenutak nepažnje kako bi ga ubila, ali tada uskače Puppetmon i napadne svojim Lutkinim maljem, onemogućivši tako Lilithmonin napad. Nakon toga Taikiju predaje MetalGarurumonovu DigiMemoriju, koju je pronašao u Zoni, kako bi se ovaj lakše borio protiv masivne vojske Tankmona koju predvodi Lilithmon.

Nakon što spase Nene i poraze sve Tankmone i Guardromone, DarkKnightmon aktivira Darkness Loader i napravi prislini DigiXros sa SkullGreymonom i SkullSatamonom i lansira izrazito moćan napad na Xros Heart i Blue Flare. Ipak, kolektivnim naporom svih Digimona, uspijevaju obustaviti napad, ali naknadna eksplozija uzrokuje veliku štetu u okolišu. Kiriha odlazi priznavši Taikija kao sebi ravnog, dok Nene ostaje s Xros Heartom. Taiki se zahvali Puppetmonu na svoj pomoći i ostavlja Zonu Prašine na upravu njemu, ShadowToyAgumonu i Trailmonu, što Puppetmon prihvati sa zadovoljstvom. Zanimljivo je kako je ovaj Puppetmon znatno sramežljiviji i ima znatno manje izraženu manijakalnu, ali i infantilnu stranu. Također, kada laže, nos mu počinje rasti.

Digimon Xros Wars: The Young Hunters Who Leapt Through Time uredi

 
Kada su Taiki i Shoutmon riskirali vlastite živote kako bi spasili Puppetmonov, on se začudio tom gestom. Ipak, kada mu je Taiki rekao da je to sasvim normalno jer su oni prijatelji, Puppetmon se prisjetio svega i vratio se u normalu te odlučio pomoći Taikiju i Shoutmonu.

Puppetmon se pojavio i u sedmon sezoni animea u epizodnoj ulozi. Naime, dok su članovi računalnog kluba iz Taikijeve škole pokušavali konrstuirati robota za natjecanje, ovaj se pokvario i kod njih se javila želja za uspjehom koju je iskoristio Puppetmon. Javio im se preko računala jednog od dječaka i ponudio im je da mu pomognu izgraditi robota s kojim će oni pobjediti na natjecanju. Ipak, tijekom te varke, rastao mu je nos, tako da je bilo očito da laže, ali djeca to nisu znala te su dobrovoljno pristala. Nakon što Xros Heart shvati da nešto s djecom nije uredu, odlate u DigiQuartz i nailaze na veliko gradilište na kojemu se nalazi veliko skladište. Tu provire i vide kako djeca, potpuno izmanipulirana, grade novu verziju ubojitog Breakdramona (za kojeg se priča kako je prvi puta razbio Digitalni svijet na komadiće) pod Puppetmonovom kontrolom.

U tom trenutku, Taiki i Shoutmon shvate da se radi o njihovom ranijem prijatelju i pokušavaju ga prisjetiti, ali ovaj se ne sjeća ni njih ni njihovih prijašnjih avantura. Ipak, kada njih dvojica otkriju kako mu nos i dalje raste dok laže, Puppetmon se isprva šokira činjenicom da znaju njegovu tajnu, a onda prizna kako GigaBreakdramonom pokušava postati najjači Digimon te aktivira manijakalni, ali nedovršeni stroj koji počinje rušiti sve pred sobom. Dok se ostali bore s GigaBreakdramonom (Yuu apelira na članove kluba i vraća im svijest), Taiki i Shoutmon pokušavaju vratiti Puppetmona, no to im isprva ne uspijeva. Puppetmon je, ipak, ubrzo oboren, a GigaBreakdramon, kojega je on kontrolirao, potpuno izgubi kontrolu. Tada Puppetmon postane meta Astamonova napada, što ponuka Taikija da uzme metalnu ploču i baci se pred metke koji su bili namijenjeni Puppetmonu. Kad ovaj vidi kako se Taiki žrtvovao, prisjeti se svega što se dogodilo i povrati svijest, što je bio prvi put da saznajemo kako je Puppetmon bio izmanipuliran i nije djelovao razumno. Ipak, razlog manipulacije nikada nije otkriven. Svakako, nakon što je povratio svijest, Puppetmon odmah priskače u pomoć Taikiju te se dobrovoljno pridružuje Xros Heartu (odlazi u Taikijev Xros Loader). Nakon toga vrši DigiXros sa Shoutmonom kako bi Arresterdramonu olakšao lov na GigaBreakdramona.

Tablica za DigiXros uredi
Baza Dodatni Digimon(i) Ishod
     
Puppetmon Shoutmon XrosUpShoutmon (Puppetmon)[2]

Igre uredi

Digimon World 2 uredi

Kao igrivi Digimon, može se dobiti Digivoluiranjem Cherrymona, ali se može pronaći i u divljini, a koristi ga i skupina Blood Knights. Njegova specijalnist je "Puppet Pummel", napad koji oduzima 32MP-a, te je ujedno najsnažniji napad svih prirodno beziranih Digimona po pitanju štete koju nanosi.

Digimon World 3 uredi

U ovoj se igri može susresti u Amaterasuovom Administrativnom centru gdje ga kao svog Digimona koriste samo 3 protivnika. Također, Puppetmona ima i šef Xuan Wu, a može se posjedovati i kao karta sa statistikama 36/30.

Digimon Digital Card Battle uredi

Nakon pobjede nad A-om, Puppetmon je jedan od Digimona, uz MetalSeadramona, Machinedramona i Piedmona, koji se može susresti u regiji Infinity Tower. Njegova karta spada u skupinu jako rijetkih karata s HP-om od 1540, napadom na   od 790, na   od 580 i na   od 390. Može se dobiti spajanjem karata WaruMonzaemona i Monzaemona.

Digimon World DS uredi

Puppetmon se može dobiti Digivoluiranjem Mamemona na levelu 42+ i strojnom EXP-u 12000+. Također se spominje kako se radi o prokletom Woodmonu, iako se Woodmon uopće ne pojavljuje u igri. Može se još susresti u regiji Junk Factory.

Digimon World Dawn/Dusk uredi

Puppetmon se može dobiti Digivoluiranjem Tekkamona, ukoliko se igrač sprijateljio s Machinedramonom. Također, može izvesti DNA Digivoluciju s MetalSeadramonom kako bi stvorio Apocalymona.

Sposobnosti uredi

Ime Prijevod Kanji/Kana Romanizacija Engleski Njemački Opis
Bullet Hammer Lutkin malj ブリットハンマー Buritto Hanmaa Puppet Pummel Puppenhammer Iz svog malja ispaljuje metke kao iz revolvera, koji protivniku mogu nanijeti teške ozljede.
Drill Nose Nosna bušilica ドリルノーズ Doriru Noozu Drill Nose Nasendreher Rotira nos i napada protivnika.
Flying Cross Cutter Leteći nož フライングクロスカッター Furaingu Kurosu Kattaa Flying Cross Cutter Fliegende Säge Drveni križ na svojim leđima baci na protivnike kao bumerang.
Wires Choking Kontrolne niti N/A N/A Wires Choking Drahtzieher Iz prstiju izbaci niti kojima protivnika kontrolira kao marionetu.
Huge Clay Doll Velika lutka N/A N/A
N/A
N/A
Na protivnika baci veliku loptu od vune koja ga obuhvati i onemogućuje mu kretanje.
Kyodai Mokujin Veliki drveni čovjek 巨大木人 Kyodai Mokujin
N/A
N/A
Začara svoju kuću, koja postaje velika drvena lutka i napada protivnike.

Zanimljivosti uredi

  • Iako je poražen na poprilično jednostavan način, Puppetmon je, ako bi se gledao broj epizoda, izdržao najviše od svih Gospodara tame. Djeca su se borila s njim u čak 5 epizoda, iako je dobar dio njih zauzimala paralelna radnja zbog koje se borba s Puppetmonom odužila.
  • Puppetmon je jedini Gospodari tame koji je, nakon prve sezone, u ponovnom pojavljivanju, bio saveznik Izabrane djece.

Izvori uredi

  1. Digimon Dictionary: Pinochimon”. Arhivirano iz originala na datum 2010-06-11. Pristupljeno 2011-05-22. 
  2. Digimon Xros Wars:, "The Robot Club's Dream, Pinochimon's Lure" [57]

Vanjske poveznice uredi

Puppetmon na Digimon Wiki