Prosjaci i sinovi

Prosjaci i sinovi je jugoslavenska dramska serija snimljena 1971. u režiji Antuna Vrdoljaka i originalno emitirana 1984. na programu Radiotelevizije Zagreb u okviru mreže JRT. Temelji se na istoimenom romanu Ivana Raosa i prikazuje zgode i nezgode nekoliko generacija obitelji prosjaka, galantara i torbara rodom iz Imotske krajine. Režiju je potpisao Antun Vrdoljak. Njeno emitiranje - originalno predviđeno za 1972. godinu - je spriječeno nakon sloma Hrvatskog proljeća, kada se držalo da je sadržaj previše blagonaklon prema tada službeno proskribiranom hrvatskom nacionalizmu. Serija je zbog toga završila u "bunkeru" te je prvi put prikazana tek dvanaest godina kasnije, kada je stekla ogromnu popularnost, a s vremenom i kult-status. Uloga Matana Potrke je postala jedna od najpoznatijih i najpopularnijih u karijeri Rade Šerbedžije.

Prosjaci i sinovi
RežijaAntun Vrdoljak
NastupajuFabijan Šovagović - did Kikaš
Rade Šerbedžija - Matan
Iva Marjanović - Nuša
Vlasta Knezović - Vrtirepka
Stjepan Puljić - Potrka
Zemlja porijekla SFR Jugoslavija
Broj epizoda13
Emitiranje
Originalni kanalRadiotelevizija Zagreb
Originalno prikazivanje19841984.

Radnja uredi

Potomstvo divendide Prpe predvodi na početku serije Kikaš (Fabijan Šovagović), koji i nakon sloma Austro-Ugarske monarhije nastavlja tradicionalni prosjački zanat svoga roda, zarađujući kruh svagdašnji ne lopatom i rukama nego sa svoga ramena. Dok je Kikaš bio stara garda, koja je obilazila sela svog kraja, njegov unuk Matan odlazi u Zagreb i širi svoju "struku" po srednjoj Europi. Arhineprijatelj djeda Kikaša bio je Škiljo iz Zagvozda, Matan ima svoju dektivu odnosno puliciju.

Uloge uredi

Kao statist (glumi seosko dijete) se u seriji pojavljuje kasniji poznati hrvatski nogometaš i državni reprezentativac, Ivan Gudelj.

Vidi još uredi

Vanjske veze uredi