Promona je naziv za naselje ili grad u drevnom Iliriku.[1] Podigli su ga Liburni, ali su ga Dalmati preoteli nakon svog širenja na zapad.[2] Nalazila se na Petrovom polju, na vrlo važnom suhozemnom strategiskom pravcu između sjeverne Italije i Makedonije.[3] Petrovo polje bilo je desetljećima mjesto isprepletenih interesa triju stranaka: Liburna, Delmata i Rima.

Oktavijanov rat uredi

Budući rimski car Oktavijan je 35. god. p.n.e. poveo vojne operacije protiv Ilira. Nakon što je savladao Japode i Panone, 34. god. p.n.e. krenuo je na Dalmate, koji su još uvijek držali pet rimskih vojnih znamenja oduzetih od rimske Gabinijeve vojske 48. god. p.n.e.[4]

Oktavijanova vojska je najprije udarila na Promonu, gdje je dalmatski vođa Verzo smjestio većinu svoje vojske od 12.000 ljudi kako bi spremni sačekali rimsku vojsku u maršu. Stigavši do Promone, Oktavijan je prvo očistio okolna brda, a zatim uspostavio opsadni sistema kojim je dalmatinska Promona bila okružena sa dva privremena vojna logora. Prvi je bio kod sela Parčić u sjeverozapadnom uglu Petrovog polja i bio je mjesto odakle su kretali napadi na opkoljenu Promonu. Drugi logor, iznad sela Otavice i Gradac, koji se nalazi na južnoj padini planine Svilaje, na rubovima istočne polovine Petrovog polja, bio je mjesto odakle se spriječavao dolazak bilo kakve pomoći opsjednutim Dalmatima iz pravca Setovije.

Poslije brižljive pripreme i opsadnog stanja Oktavijan je krenuo u napad na grad i tvržavu. Testimus, drugi dalmatski zapovjednik, krenuo je u pomoć okruženim suplemenicima, ali su ga Rimljani odsjekli na njegovom putu da pomogne Verzu.

Nakon nekoliko borbi, Promona je zauzeta, a Verzo je ubijen. Preostali Dalmati su nastavili sa gerilskim ratovanjem, što nije spriječilo Oktavijana da zauzme Sinodijum i Andetrijum.[5] Potom je rimska vojska napredovala dolinom Cikole, dok je Testimus sve svoje trupe prebacio u grad Setoviju. Nakon višemjesečne zimske blokade, Setovia je osvojena, a Dalmati su pali u viševjekovno ropstvo.[6]

Povezano uredi

Reference uredi

  1. Wilkes, J. J. The Illyrians, 1992, ISBN 0-631-19807-5, page 197, "... Illyricum 197 Promona, where the war-leader Verzo had stationed most of his army of 12,000 men. After some fighting the citadel was taken, ..."
  2. „Zaninović – ILIRSKO PLEMA DELMATI”. ANUBIH, Godišnjak 1967. Arhivirano iz originala na datum 2022-06-18. Pristupljeno 2022-11-09. 
  3. Digitalni atlas Rimskog carstva - Geteborg univerzitet, 2020
  4. „BOSNA I HERCEGOVINA U ANTIČKO DOBA”. Ivo Bojanovski, Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, 1988. Pristupljeno 9. 2. 2016. 
  5. Darko Periša Sveučilište u Zagrebu, Filozofski fakulte - Je li delmatsko područje presjekao rimski limes?
  6. Octavian’s footprints: hillforts, camps and roads between Burnum and Sinotium(en)

Literatura uredi