Promises! Promises!

Promises! Promises! (sh. Obećanja! Obećanja!) je američka filmska komedija snimljena 1963. godine u režiji Kinga Donovana, poznat kao prvi moderni hollywoodski mainstream film u kome se glavna zvijezda pojavila gola.

Promises! Promises!
promotivni filmski poster
RežijaKing Donovan
ProducentTommy Noonan
Donald F. Taylor
ScenarioTommy Noonan
William Welch
PredložakThe Plant; autor:
Edna Sheklow
UlogeJayne Mansfield
Marie McDonald
Tommy Noonan
Mickey Hargitay
Fritz Feld
T. C. Jones
MuzikaHal Borne
FotografijaJoseph F. Biroc
MontažaEdward Dutko
StudioNoonan-Taylor Productions
DistribucijaNTD
Datum(i) premijere
15. 8. 1963 (1963-08-15)
Trajanje75 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet400.000 $[1]

Protagonistica, koju tumači Jayne Mansfield, je žena koja želi dobiti dijete, ali joj to njen poslom preozaokupljen muž (koga tumači producent filma Tommy Noonan) nema vremena pružiti. Radnja prikazuje kako ga na kraju nagovori da odu na krstarenje gdje upoznaju drugi bračni par (koga tumači Marie McDonald i Mansfieldin tadašnji suprug Mickey Hargitay) te nakon konzumnacije velikih količina obje žene završe trudne ne znajući tko su pravi očevi.

Film je snimljen u vrijeme kada je karijera Jayne Mansfield, usprkos toga što se još uvijek smatrala jednim od seks simbola tadašnjeg Hollywooda, bila u krizi, odnosno kada ju je matični studio 20th Century Fox "degradirao" tjerajući je da snima u Evropi. Mansfield je odranije pokazivala spremnost za egzibicionističkim trikovima stvara dodatni publicitet, a za Promises! Promises! je inspiraciju pružio i prethodne godine snimani, ali na kraju nedovršeni film Something's Got to Give, gdje je veliki publicitet izazvala scena u kojoj se Mansfieldina glavna suparnica Marilyn Monroe nakratko također pojavljuje gola. Mansfield je, pak, otišla korak dalje, te je, kako bi dodatno promovirala film, snimila duplericu za Playboy u kojoj se pojavljuje gola; taj je potez doveo do toga da Hugh Heffner, vlasnik i urednik časopisa, nakratko bude uhapšen od čikaške policije pod optužbom za "opscenost".

Sam je film snimljen sa relativno skromnim budžetom, a producentima je ispočetka bilo jasno da, s obzirom na scene golotinje, nemaju nikakve šanse dobiti odobrenje hollywoodskog cenzorskog odbora, čiji je strogi Kodeks izričito zabranjivao takve scene. Međutim, već tada su pojedini producenti i studiji napravili presedane snimajući filmove bez cenzorskog certifikata te ih kasnije distribuirali u velikim gradovima, čije je tržište bilo dovoljno veliko da povrati troškove snimanja. Promises! Promises! je, pak, čak i u takvim okolnostima bio predmetom auto-cenzure; verzija koja se pojavila u kino-dvoranam je bila skraćena, odnosno golotinja Jayne Mansfield se svodila na nekoliko kratkih kadrova na kojima je snimana s leđa. Kada se pojavio u kino-dvoranama, bio je gotovo jednodušno osuđen od kritike, odnosno proglašen "jeftinim trikom", odnosno očajničkim potezom Jayne Mansfield u svrhu obnove karijere. Usprkos toga, kao i službenih zabrana u pojedinim gradovima kao što je Cleveland, Promises! Promises! je imao solidan uspjeh, a Mansfield je nakratko ponovno u anektama postala jedna od najpopularnijih hollywoodskih glumica.

Ubrzo se počela prikazivati i integralna verzija gdje se Mansfield pojavljuje u toplesu. Također su se počele prodavati i kopije filma na formatu Super 8 predviđenom za kućne kino-projektore, a "problematične" scene iz filma su kasnije postali dijelom dokumentarnog mondo filma The Wild, Wild World of Jayne Mansfield iz 1968. godine.

Izvori uredi

  1. TOMMY NOONAN: A TYRO AT FILM PRODUCTION BUT A TERROR WITH PURSE STRINGS Alpert, Don. Los Angeles Times (1923-Current File) [Los Angeles, Calif] 03 Feb 1963: B4

Vanjske veze uredi