Prokul iz Pozzuolija

Prokul iz Pozzuolija (italijanski: San Proculo, ? - cca. 305) bio je kršćanski mučenik koji je, prema predaji, pogubljen za vrijeme Dioklecijanovih progona. Zajedno sa njim je pogubljeno još sedam mučenika.

Sveti Prokul od Pozzuolija

Rođen/a 3. vijek
Umro/la ~305, Solfatara
Štuje se u Rimokatolička crkva; Pravoslavna crkva
Kalendar svetaca 18. oktobar (Prokul, Eutih, Akucije), 16. novembar (Proculus) (Rimokatolička crkva); 21. april (pravoslavni kalendar); 19. septembar (pravoslavni kalendar)

Prema legendama koje datiraju iz 7. vijeka Prokul je bio biskup Beneventa koji se pred progonima kršćana nastojao, putujući incognito, skloniti u Puteoli (današnji Pozzuoli). Stupio je u kontakt s lokalnom kršćanskom zajednicom, uključujući mizenskog đakona po imenu Sosije. Zajedno s njim je uhapšen u bačen u rudnik sumpora kraj Solfatare. Nekoliko kršćana, uključujući napuljskog biskupa Januarija, su sa njim pokušali stupiti u kontakt, ali su i oni uhvaćeni. Određeno je da budu pogubljeni bacanjem divljim zvijerima u amfietetru, ali ih zvijeri nisu napale. Zbog toga su svi odvedeni u rudnike u Solfatari, gdje im je odrubljena glava.

Vanjske veze uredi