Pro Liga Perzijskog zaljeva

Iranska Pro Liga (perz. لیگ برتر فوتبال ایران; Lige Bartar Futbal Iran) ili Kup Perzijskog zaljeva (perz. جام خلیج فارس; Džam-e Halīdž-e Fārs) je najvažnije nogometno natjecanje u Iranu. Jedan je od brojnih koraka u evoluciji iranske lige, a trenutni sistem odražava onaj koji je u upotrebi u Engleskoj: Pro Liga je najviša liga, zatim slijede 1. divizija, 2. divizija, te niže zonske lige.

Iranska Pro Liga
(Kup Perzijskog zaljeva)
لیگ برتر خلیج فارس
Iranska Pro Liga (Kup Perzijskog zaljeva)
Podaci o ligi
Države  Iran
Konfederacija AFC
Osnivanje 1970.
od 2001. u aktualnom formatu
Broj momčadi 16
Niža liga Lige Azadegan
Ostala natjecanja
Nacionalni kup(ovi) Kup Hazfi (1975. –)
Iranski superkup (2005. –)
Međunarodni kup(ovi) AFC Liga prvaka
Historija
Aktualni prvak (2013/14) Fulad Ahvaz
Najviše naslova Sepahan Isfahan (4 naslova od 2001.)
Najbolji strijelac Iran Reza Enayati (130)

Infokutija ažurirana: 18.8.2014.

Razvoj uredi

Prije 1970-ih uredi

Prije 1970-ih godina, Iran nije imao formalno nacionalno natjecanje i većina momčadi je sudjelovala u gradskim takmičenjima. Tadž[1] i Šahin[2] iz Teherana su postali dvije najomiljenije momčadi sredinom 1960-ih, a tako je ostalo i do danas. Uz dva navedena kluba, tokom ovog perioda teheranske naslove osvajali su i PAS i Daraei.

Kup Taht-e Džamšid uredi

Godine 1972. godine krenulo je natjecanje zvano Kup Taht-e Džamšid (dosl. Kup Džamšidovog trona što je narodni naziv za drevni grad Persepolis). Pokrenuto je s ciljem uključivanja timova iz čitave države. Kao i uobičajeno, potpunu prevlast u svih pet odigranih sezona imali su teheranski timovi (Persepolis i PAS po dva naslova, Tadž jedan). Šesta sezona (1978./79.) prekinuta je nakon 12 odigranih kola zbog iranske revolucije.

Prekid 1980-ih uredi

Zbog narodne revolucije i Iransko-iračkog rata, nogomet više nije bio predmetom kojem se daje važnost prije ostllih. Klubovi su imali vrlo malo novca za rad, a i zbog političkih razloga imena momčadi, uprava i izvori sredstava su promijenjeni. Nije bilo velikog ligaškog natjecanja u periodu od 1980. do 1989. godine, samo par kup-natjecanja i neka ligaška kao što su 17. Lige Šahrivar i Kods kup. Potonji kup počeo je 1989. godine i njegovim šampionom bio je Esteglal iz Teherana.

Lige Azadegan uredi

Lige Kods je 1991. godine preimenovana u Lige Azadegan[3], u čast iranskih ratnih zarobljenika koji su bili pušteni na slobodu. Počela je funkcionirati u sezoni 1991./92. sa 12 klubova čime je Iran po prvi put nakon više od 10 godina dobio nacionalno prvenstvo. PAS iz Teherana je bio prvim novim šampionom. Pas i Saipa dominirale su ligom prve četiri sezone, a narednih šest osvajaju također teheranski Persepolis i Esteglal. Broj sudioničkih momčadi se mijenjao iz godine u godinu. U istom periodu, PAS i Esteghlal su uspjeli osvojiti Azijsku Ligu prvaka. Persepolis i Esteghlal imali su najnadarenije igrače u čitavoj zemlji i nacionalna reprezentacija sastojala se većinom od njihovih igrača.

IPL: Iranska Pro Liga uredi

Od sezone 2001./02. je krenula prva prava profesionalna nogometna liga u Iranu. Ipak, brojne su kritike prema novoj ligi usmjerene u pravcu toga da je ova liga profesionalna samo u nazivu i da nedostaje mnoštvo sastavnica potrebnih jednoj pravoj profesionalnog ligi. U pravcu profesionalizma su iduća kretanja: igračke plaće su porasle, a izrastaju momčadi iz raznih pokrajina i nadareni igrači koji poniču u njima. Neteheranski timovi kao Fulad Sepahan i Zob-Ahan iz Isfahana te Fulad iz Ahvaza odnosno Huzestana pokazali su se uspješnim konkurentima dominantnim teheranskim klubovima.

Kup Perzijskog zaljeva uredi

Od sezone 2006./07. Iranska Pro Liga formalno se naziva i kao Kup Perzijskog zaljeva (engl. Persian Gulf Cup). Iranski nogometni savez na ovaj se potez odlučio 12. 8. 2006. s ciljem promicanja historijskog imena zaljeva koje je predmetom modernih kontroverzi. Od tada se ravnopravno koriste dva naziva – Iranska Pro Liga i Kup Perzijskog zaljeva.

Timovi Iranske Pro Lige uredi

Timovi trenutne Pro Lige (2014./15.) poslagani prema konačnoj ljestvici sezone 2013./14.:

  1. Fulad Ahvaz
  2. Persepolis Teheran
  3. Naft Teheran
  4. Sepahan Isfahan
  5. Esteglal Teheran
  6. Traktor-Sazi Tabriz
  7. Malavan Anzali
  8. Saipa Alborz
  9. Saba Kom
  10. Gostareš Fulad Tabriz
  11. Rah-Ahan Teheran
  12. Esteglal Huzestan
  13. Zob-Ahan Isfahan
  14. Padide Šandiz Mašhad
  15. Naft Masdžid-Sulejman
  16. neodređen (april 2014.)

Prvaci iranskih liga uredi

Lokalne lige uredi

Kup Taht-e Džamšid uredi

1980-e uredi

  • 1979. – 1989.: nije bilo ligaškog natjecanja

Lige Kods uredi

Lige Azadegan uredi

IPL uredi

IPL / Kup Perzijskog zaljeva uredi

Naslovi uredi

Osvojeni naslovi od formiranja Pro Lige 2001. do danas:

Stadioni uredi

Pet najvećih stadiona u Iranu su:

Veze uredi

Napomene uredi

  1. Tadž (dosl. Kruna) je promijenio ime u Esteglal 1979.
  2. Šahin je promijenio ime u Persepolis 1968., kasnije u Piruzi 1986.
  3. Lige Azadegan je danas ime drugoligaškom natjecanju; samo je IPL viša liga.

Vanjske veze uredi