Prereplikacioni kompleks

Prereplikacioni kompleks (pre-RC) je proteinski kompleks koji se formira na mestu početka replikacije tokom inicijacionog koraka DNK replikacije. Formiranje ovog kompleksa je neophodno da bi došlo do DNK replikacije. Kompletna i verna replikacija genoma osigurava da novoformirana ćelija sadrži istu genetičku informaciju kao i ćelija roditelja. Shodno tome, formiranje prereplikacionog kompleksa je veoma važan deo ćelijskog ciklusa.

Pojednostavljeni prikaz formiranja eukariotskog prereplikacionog kompleksa

Komponente uredi

Tokom evolucije organizmi su postepeno postajali sve kompleksiniji, što se odražavalo na kompleksnost njihovih prereplikacionih kompleksa. Kod prokariota, glavna komponenta pre-RC je DnaA. Pre-RC se kompletira popunjavanjem svih mesta vezivanja DnaA u unutar prokariotskog mesta početka replikacije (oriC).

Arhejski pre-RC se znatno razlikuje od prokariotskog i može da služi kao pojednostavljeni model eukariotskog pre-RC. On se sastoji od proteina kompleksa prepoznavanja mesta početka (ORC), Cdc6, i homoheksamera proteina mini hromozomnog održavanja (MCM).

Eukariotski pre-RC je najsloženiji kompleks i u velikoj meri je regulisan. Kod većine eukariota on se sastoji od šest ORC proteina (ORC1-6), Cdc6, Cdt1, i heteroheksamera od šest MCM proteina (MCM2-7). Pretpostavlja se da je MCM heteroheksamer nastao dupliranjem MCM gena i naknadnom divergentnom evolucijom. Pre-RC Schizosaccharomyces pombe (S. pombe) se primetno razlikuje od eukariotskog kompleksa; Cdc6 je zamenjen homolognim Cdc18 proteinom. Sap1 je takođe uvršten u S. pombe pre-RC jer je neophodan za Cdc18 vezivanje. Pre-RC kod Xenopus laevis (X. laevis) takođe sadrži dodatni protein, MCM9, koji pomaše u postavlanju MCM heteroheksamera na mesto početka replikacije.[1]

Reference uredi

  1. Bryant, J. A.; Aves, S. J. (2011). „Initiation of DNA replication: Functional and evolutionary aspects”. Annals of Botany 107 (7): 1119–26. DOI:10.1093/aob/mcr075. PMC 3091809. PMID 21508040.