Premijer Australije

Premijer Australije (službeni naziv: Prime Minister of the Commonwealth of Australia) je najviše rangirani krunski ministar, šef kabineta i Vlade Australije, kojega na poziciju imenuje Generalni guverner Australije. Funkcija premijera je, de facto, najjača politička funkcija u Australiji. Ipak, unatoč činjenici da se nalazi na samom vrhu političke hijerarhije, funkcija premijera ne spominje se u australskom Ustavu te postoji isključivo preko nepisanih ustavnih konvencija.

Premijer Australije
Prime Minister of the Commonwealth of Australia
SjedišteThe Lodge · Kirribilli House
Canberra, Australija
ImenujeGeneralni guverner
MandatPo volji Njezina veličanstva
Inauguracijski držacEdmund Barton
Formiranje1. siječnja 1901.
PlaćaAU$507,338

Osim u iznimnim slučajevima, australski premijer je u pravilu predsjednik političke stranke ili koalicije koja drži većinu u Predstavničkom domu. Jedini slučaj kada je senator izabran za premijera je onaj Johna Gortona, koji se subsekventno odrekao svoje pozicije u Senatu te postao izabrani član Predstavničkog doma. Senator George Pearce također je, tokom 1916. godine, obnašao funkciju premijera, ali isključivo kao vršitelj dužnosti dok je Billy Hughes bio izvan zemlje.

Od svibnja 2022. godine, premijer je Anthony Albanese, predsjednik Laburističke stranke koji je na poziciju došao nakon pobjede na parlamentarnim izborima.