Prefektura Solun

Prefektura Solun (gr: Νομός Θεσσαλονίκης - Nomos Thessalonikis) je po broju stanovnika najveća i privredno najvažnija oblast u Središnjoj Makedoniji, u Egejskoj Makedoniji u Grčkoj. Sediše prefekture je grad Solun, po kome je prefektura dobila ime.

Prefektura Solun
Νομός Θεσσαλονίκης
Položaj Prefekture Solun u Grčkoj
 
Periferija Središnja Makedonija
Sedište Solun
Stanovništvo 1.099.598 (2005.)
na 2. mestu
Površina 3.683 km² na 9. mestu
Gustina naseljenosti 298,6/km²
Broj provincija 2
Broj opština 43
Broj naselja 2
Poštanski fah 54x xx - 57x xx
Oblasna oznaka 2310, 239x0
Auto oznaka Ν
ISO 3166-2 šifra GR-54
Veb stranica www.nath.gr

Prirodni uslovi uredi

Prefektura Solun nalazi se na severu Grčke i izlazi dva puta na more - na jugu na Solunski zaliv, a na istoku na Orfanski zaliv, oba u sastavu Egejskog mora. Na jugoistoku se ova prefektura graniči sa prefekturom Halkidiki, na severoistoku sa prefekturom Ser, na severuprefekturom Kilkis, na severozapadu sa prefekturom Pela i na zapadu sa prefekturom Imatija.

Područje Solunske prefekture obuhvata donji deo doline reke Vardar (tzv. Solunsko polje), veoma plodno i gusto naseljeno. U istočnoj polovini nalazi se planinski predeo Vertikos. U istočnom delu prefekture nalaze se jezera Koronija i Volvi.

Klima je u primorskom delu prefekture sredozemna. Dalje od obale klima je nešto oštrija, jer se uticaji sa Sredozemlja mešaju sa uticajima iz unutrašnjosti Balkana (toplija leta i hladnije zime).

Istorija uredi

Prefetura Solun je obrazovana po pripajanju ovog dela Balkana Grčkoj 1913. g., kada je ova prefektura bila najveća u državi (7% državne površine). Kasnije je ona smanjena izdvajanjem njenih delova kao posebnih jedinica. Bez obzira na to prefektura Solun je ostala najvažnija u ovom delu Grčke.

Saobraćaj uredi

Oblast Soluna spada u prometno najvažnija ne samo u Grčkoj, već i na Balkanu. Ovde se sustiču mnogi putevi iz poluostrvske Grčke i unutrašnjosti Balkana, a grad Solun je oduvek bio najbliži grad Egeja unutrašnjosti poluostrva.


Vidi još uredi


Spoljašnje veze uredi