Prefektura Arta

Prefektura Arta (gr: Νομός Άρτα - Nomos Arta) je oblast u periferiji Epir i istoimenoj pokrajini Epir u severozapadnoj Grčkoj. Upravno središte ove prefekture je istoimeni grad Arta.

Prefektura Arta
Νομός Άρτα
Položaj Prefekture Arta u Grčkoj
 
Periferija Epir
Sedište Arta
Stanovništvo 77.680 (2005.)
na 42. mestu
Površina 1.662 km² na 40. mestu
Gustina naseljenosti 46,7/km²
Broj provincija
Broj opština 13
Broj naselja 3
Poštanski fah 47x xx
Oblasna oznaka 268x0
Auto oznaka ΑΤ
ISO 3166-2 šifra GR-31
Veb stranica www.arta.gr


Prirodne odlike uredi

 
Reka Ahelos je veoma važna za prefekturu

Prefektura Arta je primorska prefektura, ali sa relativno kratkim izlazom na Jonsko more, odnosno njegov delo Zaliv Arta usvom jugozapadnom delu. Sa zapada se prefektura Arta graniči sa prefekturom Preveza, na jugu sa prefekturom Etolija-Akarnija, na istoku sa prefekturom Kardica, na severoistoku sa prefekturom Trikala i na severu sa prefekturom Janjina.

Najveći deo prefekture Arta je planinski i uključuje nekoliko važnih planina u okviru lanca Pinda, najviše na severu i istoku prefekture. Najviši vrhovi prelaze 2.000 m nadmorske visine. U primorskom dedlu prefekture (jugozapad i jug) nalaze se omanje doline oko reka Ahelos i Arahtos, a gde živi najveći deo stanovništva.

Klima u prefekturi Arta je u najnižim delovima sredozemna, u središnjem delu zbog visine postaje kontinentalna, da bi na još većim visinama prešla u planinsku.


Istorija uredi

U doba antike ova oblast je bila deo područja stare Grčke, ali izvan glavnih istorijskih tokova. U kasnijim epohama dolazi vladavina Rimljana, zatim Vizantinaca i na kraju Turaka Osmanlija. Posebno je bio značajno razdoblje Epirske Despotovine u 13. veku, čije se sedište nalazilo u gradu Arti. Iako su mesni Grci bili veoma aktivni tokom svih pobuna protiv Turaka, ovo područje ponovo postalo deo savremene Grčke tek 1881. g. Drugi svetski rat i Građanski rat u Grčkoj su teško pogodili ovu oblast. Prefektura je proteklih decenija bila osavremenjena, ali to nije sprečilo iseljavanje stanovništva iz njenog većeg dela, pogotovo iz planinskog područja na severu i istoku.


Stanovništvo uredi

Glavno stanovništvo Janjinske prefekture su Grci. Dominira gradsko stanovništvo. Arta je najveći grad.


Vidi još uredi


Spoljašnje veze uredi