Predsjednik Hondurasa

Predsjednik Republika Honduras (španjolski: Presidente de la República de Honduras) je državni poglavar i predsjednik vlade u Hondurasu, ujedno i vrhovni komandant Oružanih snaga Hondurasa. Sukladno ustavnopravnom uređenju iz 1982. godine, predsjednik Hondurasa je nositelj izvršne vlasti te je u tom svojstvu dužan izvršavati i provoditi Ustav i sve ostale izvore prava, ali i predstavljati zemlju u međunarodnoj zajednici. Mandat predsjednika traje četiri godine i obnovljiv je.

Predsjednik Hondurasa
Presidente de la República de Honduras
Grb Hondurasa
SjedištePalača José Cecilio del Valle
Honduras Tegucigalpa, Honduras
MandatČetiri godine
uz mogućnost reizbora
Inauguracijski držacFrancisco Ferrera
PrviJosé Francisco Zelaya
Formiranje21. rujna 1839.
ZamjenikPotpredsjednik Hondurasa
Webpresidencia.gob.hn

Funkcija predsjednika Hondurasa razvila se iz one državnog poglavara, koja je uspostavljena po proglašenju nezavisnosti od Španjolske 1824. godine; u sklopu Savezne Republike Srednje Amerike, na čelu Hondurasa bio je državni poglavar. Ta je funkcija ukinuta po proglašenju pune nezavisnosti 1839. godine, kada je 21. rujna iste godine José Francisco Zelaya postao prvi predsjednik, mada je privremeno obnašao funkciju do definiranja ustavnih okvira izbora predsjednika. Prvi ustavno izabrani predsjednik, Francisco Ferrera, dužnost je preuzeo 1841. godine.

Suvremeni uvjeti za izbor predsjednika propisani su u Ustavu, zajedno s predsjedničkim pravima i ovlastima. Pasivno biračko pravo za predsjednika ima svaki punopravni državljanin Hondurasa rođen na tlu te države i star najmanje 30 godina. Ostali propisani uvjeti uglavnom se tiču zabranjene kolizije dužnosti, a navodi se i da kandidat ne može biti bračni drug predsjednika ili vojnog vođe.

Povezano uredi