Predrag Heruc — Braco (Križevci, 3. srpnja 1926.Kupčina, 7. ožujka 1945.), športaš i sudionik Narodnooslobodilačke borbe.

Spomen-ploča u predvorju Pete gimnazije u Zagrebu, posvećena Predragu Herucu i Bogdanu Ogrizoviću.

Životopis uredi

Rođen je 1926. godine u Križevcima. Pohađao je gimnaziju u Zagrebu. Već kao učenik, isticao se kao športaš rukometaš i skijaš. Bio je reprezentativac Jugoslavije u tim športovima kao junior.

Na Petoj realnoj gimnaziji u Zagrebu, nakon proglašenja NDH, ilegalno je bio povezan s profesorom Bogdanom Ogrizovićem. U studenom 1943. godine, zbog opasnosti da njegovo ilegalno djelovanje otkriju ustaše, morao je prijeći u partizanski odred. Od 1944., bio je član komisije za razmjenu zarobljenika, jer je dobro znao njemački jezik. Te je godine prešao u borbenu jedinicu. Iste je godine postao poručnik-komesar bataljuna Prve karlovačke udarne brigade NOVJ. Na toj dužnosti poginuo je 7. ožujka 1945. godine u Kupčini, u borbi s ostatcima fašističkih postrojbi.

Nasljeđe uredi

Njegovim imenom nazvana je industrija tekstilne konfekcije, športskih potrepština „Sport-Heruc“ u Zagrebu 1947. godine. Tvrtka je 1990-ih promijenila ime u „Heruc galerija“.

Nekad su se svake godine pod imenom „Heruc memorijal“ priređivala skijaška natjecanja u spustu i slalomu.

Literatura uredi

  • Stipe Ugarković, dr. Ivan Očak, Zagreb grad heroj: spomen-obilježja revoluciji. „August Cesarec“, Zagreb 1979. godina.