Preah Ko (kmerski za "Sveti bik") je najstariji kmerski hram u distriktu Roulos (druga dva su Bakong i Lolei) iz 9. stoljeća u Angkoru, Kambodža. Izgradio ga je kralj Indravarman I. i posvetio Šivi i kraljevskoj obitelji Kmerskog Carstva 879. godine. On je bio prvi od kraljevskih hramova prijestolnice Hariharalaya, prije nego je prijestolnica prebačena 15 km južnije u novoosnovani Yasodharapura (danas Angkor). Hram je ime dobio po skulpturi od pješčenjaka koja predstavlja Nandija, jedno od utjelovljenja Šive u obliku bika[1].

Angkor
Svjetska baštinaUNESCO
 Kambodža
Registriran:1992. (16. zasjedanje)
Vrsta:kulturno dobro
Mjerilo:iii, iv, vi
Ugroženost:1992. – 2004.
Referenca:UNESCO

Preah Ko se sastoji od šest tornjeva od opeke koji su organizirani u dva reda po tri tornja, svaki zajedničkoj platformi od pješčenjaka. Svi su okrenuti prema istoku, a središnji prednji je najviši i posvećen je kralju Jayavarmanu II., osnivaču Kmerskog Carstva i Indravarmanovom stricu. Njemu lijevo je toranj Prithivindreshvara, kraljevog oca, dok je desno toranj Rudreshvara, njegovog djeda. Tri stražnja tornja su posvećena njihovim ženama. Na središnjem se nalaze bareljefi s figurama Šive.

Njemačka vlada je financirala obnovu tornjeva Preah Koa 1990-ih, a od 1992. godine on je, kao dio Angkora, na popisu svjetske baštine UNESCO-a.

Reference uredi

  1. Preah Ko na art-and-archeology.com (en) Preuzeto 10. srpnja 2011.

Literatura uredi