Pravoslavna crkva u Americi

Pravoslavna crkva u Americi (engl. Orthodox Church in America) je pomjesna autokefalna crkva. Nalazi se na 15. mjestu u diptihu pravoslavnih crkava prema izdanju Moskovske patrijaršije.

Saborna crkva sv Nikole u Washingtonu.
Mitropolit sve Amerike i Kanade Jona

Nezvanično se naziva i Američka pravoslavna crkva.

Status uredi

Pravoslavna crkva u Americi je 1970. godine dobila autokefalnost od Ruske pravoslavne crkve. Autokefalnost danas priznaje Ruska, Bugarska, Gruzijska, Poljska i Pravoslavna crkva čeških zemalja i Slovačke. Nije priznata kao autokefalna crkva od strane Carigradske, Aleksandrijske, Antiohijske, Jerusalimske, Rumunske, Kiparske, Grčke i Albanske pravoslavne crkve, ali sa njom se nalaze u punom kanonskom i evharistijskom jedinstvu. One je smatraju i dalje kao samoupravnu crkvu u sastavu Ruske pravoslavne crkve.

Prostiranje uredi

Njene crkve i manastiri se uglavnom nalaze na teritoriji SAD i Kanade, iako ih ima i u Meksiku i Australiji. Broj vernika je prilično neodređen. Procene idu do 1.100.000 verujućih.

Pravoslavna crkva u Americi je nastala od mitropolije Ruske pravoslavne crkve u Americi (1970) kada je od Moskovske patrijaršije dobila samostalnost.

Povezano uredi

Izvori uredi

Spoljašnje veze uredi