Praksinoskop je bio uređaj za animaciju slika iz 19. vijeka, razvijen kao alternativa i poboljšanje dotadašnjih zootropa. Godine 1877. ga je u Francuskoj izumio Charles-Émile Reynaud. Kao i zoetrop, koristio je trake sa slikama na unutrašnjoj strani rotirajućeg cilindra. Praksinoskop je predstavljao poboljšanje zato što je uski prorez za gledanje zamijenio sa unutrašnjim krugom ogledala, pa su slike izgledale više ili manje stacionarne i na istom položaju kada se kotač okretao. Pri pogledu na ogledalo je gledatelj mogao gledati brzi niz slika sa iluzijom pokreta, te sa jasnijom slikom nego kod zootropa.

A praxinoscope made by Ernst Plank, of Nuremberg, Germany, and powered by a miniature hot air engine. It is now in the collection of Thinktank, Birmingham Science Museum.
Ilustracija praksinoskopa iz 1879.
Praksinoskopski projektor iz 1882
Théâtre Optique, 1892. Konačna verzija uređaja je koristila duge lance sa stotinama narativnih slika.

Godine 1889. je Reynaud razvio Théâtre Optique, dodatno poboljšani uređaj koji je omogućio projekciju slika na ekran preko dugih rola slika. To mu je omogućilo da široj publici predstavi animirane filmove stvorene od rukom izrađenih slika, ali je popularnost uređaja brzo zasjenjena projekcijama pokretnih fotografskih slika braće Lumière.

Vanjske veze uredi