Povijesni i pomorski muzej Istre

Povijesni i pomorski muzej Istre (tal. Museo storico e navale dell’Istria)[1] nalazi se na najvišem brežuljku u Puli, na nadmorskoj visini od 32,4 metra, između mora i brežuljaka Arene, Zara i Sv. Mihovila, u adaptiranoj mletačkoj utvrdi. Od 1961. godine ondje se nalaze radne i izložbene prostorije Povijesnog i pomorskog muzeja Istre koji je osnovan 31. prosinca 1955. godine kao Muzej revolucije.

Povijesni i pomorski muzej Istre
Museo storico e navale dell'Istria
Glavni ulaz u muzej smješten na Kaštelu u Puli
Osnovan 31. prosinca 1955.
Lokacija Gradinski uspon 6, Pula
44°52′13″N 13°50′44″E / 44.870278°N 13.845556°E / 44.870278; 13.845556 (Povijesni i pomorski muzej Istre)
Vrsta povijesni i pomorski muzej
Fundus više od 50.000 predmeta
Ravnatelj Gracijano Kešac
Kustosi Gracijano Kešac
Gordana Milaković
Katarina Pocedić
Lana Skuljan
Mrežno sjedište pmi.hr Arhivirano 2011-07-21 na Wayback Machine-u

Odjeli i zbirke uredi

Povijesni i pomorski muzej Istre - Museo storico e navale dell'Istria javna je ustanova čija je djelatnost determinirana zakonskim odredbama. Djeluje kao jedinstvena cjelina s četiri ustrojbene jedinice: Odjelom za povijest grada Pule, Odjelom srednjovjekovne povijesti Istre, Odjelom istarske povijesti novoga vijeka i novoosnovanim Odjelom povijesti pomorstva i brodogradnje.

Više od 50.000 muzejskih predmeta obrađeno je, obrađuje se, dokumentira, pohranjuje i razvrstava u 18 muzejskih zbiraka (Numizmatička zbirka, Zbirka arhivalija, Zbirka filmskih i video zapisa, Zbirka fotografija, Zbirka memoarske građe, Zbirka ordena, medalja, plaketa, diploma, pečata i grbova, Zbirka oružja i vojne opreme, Zbirka plakata i promidžbenog materijala, Zbirka pomorstva i brodogradnje, Zbirka spomenika, Zbirka subgradskog života, Zbirka tiska, Zbirka zastava, Zbirka značajnih ličnosti, Kartografska zbirka, Zbirka audio zapisa, Zbirka gradskog života, Zbirka starih razglednica) i 10 ostalih, dokumentacijskih zbiraka. U bogatom fundusu s preko 50.000 muzejskih predmeta posebno je značajan fundus zbirke starih razglednica, karata te zbirke oružja, odora i vojne opreme i pomorstva.

Muzej prikuplja kulturna dobra (u vremenskom slijedu od razvijenog srednjeg vijeka, tj. od 15. stoljeća do najnovijeg doba), stručno obrađuje, pohranjuje, zaštićuje i čuva s potrebnom dokumentacijom, te neposredno ili posredno predočuje javnosti putem stalnih i povremenih izložaba ili objavljivanjem spoznaja o muzejskoj građi putem stručnih, znanstvenih i drugih obavijesnih sredstava s ciljem da pokretna dobra, kao dobra opće nacionalne i ljudske kulturne baštine, služe zadovoljavanju osnovnih ljudskih i kulturnih potreba.

Muzej zapošljava 9 osoba na čijem se čelu trenutačno nalazi ravnatelj Gracijano Kešac.

Više informacija uredi

Reference uredi

Vanjske veze uredi