Poverty Row (sh. Ulica siromaštva) je izraz kojim su se u Hollywoodu u njegovim prvim decenijama, a prije svega u klasičnom periodu nazivali tamošnji mali filmski studiji, specijalizirani za snimanje niskobudžetnih ili B filmova. Pod time su se podrazumijevali kako studiji u vlasništvu malih nezavisnih kompanija, tako i za B-filmove specijalizirani pogoni velikih studija. Iako su većinom bili smješteni na današnjoj Ulici Gower u Los Angelesu, termin se koristio općenito za sve losanđeleske studije tog tipa. Filmovi Poverty Row studija su se obično isticali relativno nepoznatim glumcima, nižom kvalitetom ili "konfekcijskim" karakterom sadržaja, mada su u pravilu uspijevali pronaći publiku, te često služili kao odskočna daska za mnoge ugledne karijere.

Najpoznatiji od Poverty Row studija bio je Republic Pictures, osnovan 1935. godine, a čija su specijalnost bili niskobudžetni, ali od strane kritičara kasnije izuzetno hvaljeni vestern filmovi. Današnji veliki studio Columbia Pictures se, pak, sve do 1934. godine smatrao Poverty Row studijom.

Poverty Row je, kao i klasično Hollywood, počeo nestajati 1940-ih pod uticajem nekoliko različitih faktora - antitrustovske presude United States v. Paramount Pictures, Inc. koja je izmijenila tadašnji hollyowdski poslovni model, sve veće popularnost televizije, kao i olakšanog djelovanja još, manjih ali nezavisnih producenata, te uvoza stranih filmova.

Najpoznatiji Poverty Row studiji uredi