Povelja o pravima (Sjedinjene Američke Države)

Povelja prava (engl. Bill of Rights), popularni naziv za prvih deset amandmana na Ustav Sjedinjenih Američkih Država, koji garantuju ljudska prava i slobode ljudima u SAD i ograničavaju moć savezne države. Predstavio ih je James Madison neposredno nakon donošenja ustava, 1789. godine na Prvom kongresu Sjedinjenih Država, a ratifikovani su 1791. godine.

američka Povelja prava

Amandmani uredi

  1. Prvi amandman navodi da Kongres neće uspostaviti državnu religiju ili sputavati ljude u slobodi veroispovesti, te garantuje slobodu govora i štampe. Takođe, prvi amandman garantuje slobodu na okupljanje i peticioniranje građana.
  2. Drugi amandman garantuje pravo članicama saveza na vojsku, kao i pravo građana na naoružavanje.
  3. Treći amandman zabranjuje vojsci da koristi kuće građana u ratu ili miru.
  4. Četvrti amandman zabranjuje proizvoljni (nerazumni) pretres ljudi, već garantuje da se pred pretres mora obezbediti sudski nalog na osnovu opravdane sumnje.
  5. Peti amandman nalaže da niko neće biti zadržan za „kapitalna“ krivična dela bez podizanja optužnice pred Velikom porotom, osim pripadnicima vojske u vanrednom ili ratnom stanju. Takođe nalaže da se jednoj osobi neće suditi za isto delo više puta, da osoba ne mora da svediči sama protiv sebe i garantuje sudski proces pre izvršenja kazne. Peti amandman i zabranjuje državnu konfiskaciju privatne imovine bez pravedne nadoknade.
  6. Šesti amandman garantuje pravo na pravično suđenje i prava optužene osobe.
  7. Sedmi amandman obavezuje na suđenje pred porotom za građanske sporove više vrednosti.
  8. Osmi amandman zabranjuje previsoku novčanu garanciju za slobodu optuženog, kao i „surovo i neuobičajeno kažnjavanje“.
  9. Deveti amandman garantuje zaštitu prava koje nisu izričito navedeno u Deklaraciji prava.
  10. Deseti amandman garantuje da su prava koja ne leže na državi, ili koja nisu izričito zabranjena, rezervisana za članice saveza ili narod.