Potočna pastrva

Potočna pastrva, poznata i kao potočna pastrmka (Salmo trutta m. fario Linnaeus, 1758.) je najbliži srodnik morske pastrve, koja živi u morima sjeverne i sjeverozapadne Europe i koja tijekom mrijesta migrira duboko u kontinentalne vode, gdje se mrijesti.

Potočna pastrva
Status zaštite

Status zaštite: Niska zabrinutost (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Actinopterygii
Red: Salmoniformes
Porodica: Salmonidae
Rod: Salmo
Vrsta: S. trutta
Podvrsta: Potočna pastrva
Dvojni naziv
Salmo trutta
Linnaeus, 1758.

Tijelo potočne pastrve je vretenasto prilagođeno brzim vodenim maticama u kojima živi. U ovisnosti od sredine u kojoj živi tijelo je više ili manje bočno spljošteno i visoko s dobro razvijenom repnom drškom.

Boja tijela je promjenjiva, varira od zelenkaste do smeđe, što prvenstveno ovisi o sredini u kojoj živi. Na bočnim stranama te na leđima se nalaze pjege. S gornje strane i u gornjoj polovici bočne strane crne, a ispod bočne linije su crvene sa bijelim obrubom. Mlade ribe imaju na bokovima 6 do 9 poprečnih traka. Postižu dužinu 20-40 cm i tjelesnu masu do 1 kg. Maksimalna dužina je nešto preko 50 cm i masa 5-7 kg.

Stanište i ponašanje uredi

Potočna pastrva obitava u hladnim, kisikom bogatim planinskim rijekama i potocima, od Pirinejskog poluotoka pa sve do Skandinavije na sjeveru i Urala na istoku. Široko je rasprostranjena u Hrvatskoj i BiH.

Način hranjenja uredi

Potočna pastrva je grabežljivica i hrani se svim manjim organizmima koji žive u vodi, od larvi vodenih kukaca pa do manjih riba.

Razmožavanje uredi

Mrijesti se od rujna do veljače. Ženka polaže oko 1000 do 1200 jaja po kilogramu tjelesne mase. Ikra je crvenkaste boje, promjera 4-5 mm. U zavisnosti od temperature inkubacija jaja traje 2 do 4 mjeseca.

Strani nazivi uredi

Brown trout (engleski); Bachforelle (njemački); Salmo trutta (talijanski); Pstrąg potokowy (poljski); Salmo trutta (francuski); Кумжа (ruski).

Vanjske veze uredi

 U Wikimedijinoj ostavi nalazi se članak na temu: Potočna pastrva
 U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Potočna pastrva
 Wikivrste imaju podatke o: Potočna pastrva