Portugalci je izraz koji u širem smislu označava stanovnike Portugala, dok u užem smislu označava romansku etničku grupu kojoj je Portugal postojbina. Portugalci su u jezičnom smislu definirani korištenjem portugalskog jezika, te u manjom mjeri kulturom kojoj je jedan od temelja katolička vjera.

Portugalci svoje porijeklo vuku od drevnih domorodaca Iberskog poluotoka - iberskih i keltskih plemena (Keltoiberi), od kojih su najpoznatiji Luzitanci - koji su se za vrijeme rimske vlasti pomiješali s latinskim doseljenicima te tako romanizirali. Uz njih su, mada nešto manje, na stvaranje moderne portugalske nacije utjecaj imali i germanski osvajači u doba Velike seobe naroda - Vizigoti i Svevi, a u portugalskom etničkom korpusu se također mogu pronaći primjese Feničana, Arapa, Maura i Berbera.

Danas Portugalaca u samom Portugalu ima oko 10 miliona. Zahvaljujući viševjekovnom portugalskom kolonijalnom imperiju postoje značajne zajednice Portugalaca u zemljama kao što su Angola, Šri Lanka, Mozambik, Macau i Istočni Timor. Zbog ekonomske emigracije u 20. vijeku, posebno intenzivirane ulaskom Portugala u Evropsku uniju, stvorene su i brojne portugalske zajednice u zemljama zapadne Evrope, ali i u mnogim dijelovima Sjeverne Amerike, pogotovo Kanadi.

Portugalcima se, zahvaljujući intenzivnoj emigraciji u 19. vijeku i 20. vijeku, može smatrati i najmanje 35 % današnjih Brazilaca.