Portorikanski rov

Portorikanska brazda je okeanska brazda koja se nalazi na dodiru Karipskog mora i Atlantskog okeana. Brazda se vezuje za kopleksni prelaz između subdukcione zone na jug duž Malih Antila, i velikog transformnog raseda, koji se prostire između Kube i Hispaniole kroz Kajmansku brazdu do obale Srednje Amerike. Naučna istraživanja su zaključila da bi zemljotres koji bi se desio u ovom rasedu mogao izazvati veliki cunami.[1]

Ostrvo Portoriko leži južno od raseda i brazde. Brazda je dugačka 800 kilometara i ima najveću dubinu u pri depresiji Milvoki od 8648 m, što je najdublja tačka Atlantskog okeana i najdublja tačka izvan Tihog okeana.

Geologija uredi

Portorikanska brazda se nalazi na granici dve ploče koje se mimoilaze, uz samo malu subdukciju. Karipska ploča se kreće na istok, dok se Severnoamerička ploča kreće na zapad. Severnoamerička ploča se podvlači pod Karipsku ploču na jugositočnom delu rova. Ova zona subdukcije objašanjava prisustvo aktivnih vulkana na severoistočnim delovima Karipsko more. Vulkanska aktivnost je jaka u arhipelagu jugoistočno od Portorika do obale Južne Amerike.

Portoriko, Američka Devičanska Ostrva, Britanska Devičanska Ostrva i Dominikanska Republika nemaju aktivne vulkane. Međutim postoji rizik od zemljotresa i cunamija. Portorikanska brazda je u stanju da izazove zemljotres magnitude ceće od 8,0 stepeni.

Reference uredi

  1. Uri ten Brink. „Puerto Rico Trench 2003: Cruise Summary Results”. National Oceanic and Atmospheric Administration. Pristupljeno 11. 09. 2011.