Porter Johnston Goss (26.11. 1938.-) je američki političar koji je od 2004. do 2006. obavljao dužnost direktora CIA-e.

Porter Goss

Goss je diplomirao na Yaleu 1960. godine i odmah bio regrutiran od strane CIA-e kao tajni agent. Slijedećih deset godina je proveo obavljajući tajne obavještajne operacije u Latinskoj Americi (neprovjereni podaci ga dovode u vezu s organizacijom neuspjele invazije na Zaljev svinja), a potom u Evropi sve dok se 1970. godine nije teško razbolio u Londonu i bio prisiljen povući se iz službe.

Nakon toga se posvetio privatnom biznisu, te obogatio trgujući nekretninama na Floridi. Političku karijeru je započeo 1974. kao vijećnik grada floridskog grada Sanibel, a poslije će biti izabran i za gradonačelnika.

Godine 1988. Goss je kao član Republikanske stranke izabran za zastupnika u američkom Kongresu u 13. izbornom okrugu Floride. Nakon što su republikanci godine 1994. osvojili većinu u Zastupničkom domu Kongresa, Goss je postao predsjednikom kongresnog odbora za obavještajne službe. Iako je uživa reputaciju desničara i konzervativca, Goss je jedan od rijetkih američkih političara koji se zalaže za zaštitu okoline i podržava Protokol iz Kyota.

Zbog svog iskustva Goss je, zajedno sa senatorom Bobom Grahamom, vodio specijalnu kongresnu komisiju koja je istraživala okolnosti napada 11. septembra. Goss je tom prilikom žestoko kritizirao CIA-u zbog prevelikog oslanjanja na kancelarijske analize i nedovoljnog ulaganja u obavještajne kadrove na terenu.

Nakon ostavke Georgea Teneta, predsjednik Bush je Gossa imenovao novim direktorom 3.6. 2004., a Senat ga na to mjesto potvrdio 20.9. 2004.

5.5. 2006. je Porter Goss najavio svoju ostavku. O uzrocima ostavke se iznose mnoge špekulacije, od kojih su najpopularnije one o sukobu s bliskim prijateljem i današnjim direktorom obavještajnih agencija SAD Johnom Negroponteom, odnosno upetljanosti visokih funkcionara CIA-e u korupcijski skandal. Naslijedio ga je zrakoplovni general Michael Hayden.