Porgy and Bess (film)

Porgy and Bess (sh. Porgy i Bess) je američki filmski mjuzikl snimljen 1959. godine u režiji Otta Premingera. Predstavlja adaptaciju znamenite istoimene opere Georgea Gershwina. Radnja se događa u crnačkom ribarskom naselju Južne Karoline 1912. godine. Protagonisti su "problematična" djevojka Bess (čiji lik tumači Dorothy Dandridge) u koju je zaljubljen bogalj Porgy (čiji lik tumači Sidney Poitier), koji je nastoji zaštititi od nasilnog bivšeg momka i dilera drogom.

Porgy and Bess
originalni poster
RežijaOtto Preminger
ProducentSamuel Goldwyn
ScenarioN. Richard Nash
PredložakPorgy and Bess; autor:
DuBose Heyward (libreto)
UlogeSidney Poitier
Dorothy Dandridge
Sammy Davis, Jr.
Pearl Bailey
Diahann Carroll
Brock Peters
MuzikaGeorge Gershwin
FotografijaLeon Shamroy
MontažaDaniel Mandell
StudioSamuel Goldwyn Productions
DistribucijaColumbia Pictures
Datum(i) premijere
24. 6. 1959 (1959-06-24)
Trajanje138 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet7 mil. $[1]

Porgy and Bess je bio jedan od najambicioznijih projekata u karijeri producenta Samuela Goldwyna, zamišljen kao spektakularna ekranizacija jednog od najpoznatijih američkih muzičkih djela 20. vijeka. Produkcija se, međutim, bila obilježena brojnim problemima, velikim dijelom izazvanim nevoljkošću afroameričkih glumaca da u jeku pokreta za građanska prava nastupaju u filmu za koga su držali da podstiče rasističke predrasude. Ruben Mamoulian, koji je operu režirao u teatru, otpušten je nakon svađe sa producentima, a angažiran je Otto Preminger, koji je, pak, izazvao probleme sa Dandridge, koja je sa njima nekoliko godina prije imala burnu ljubavnu vezu. Usprkos svih tih problema, Porgy and Bess je dobio dobre kritike, te je podijelio Zlatni globus za mjuzikl ili komediju sa komedijom Neki to vole vruće. U komercijalnom smislu je, međutim, predstavljao promašaj. Od 1970-ih je postao gotovo nedostupan publici zbog problema sa autorskim pravima.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. Hirsch, Foster, Otto Preminger: The Man Who Would Be King. New York: Alfred A. Knopf 2007. ISBN 978-0-375-41373-5, p. 296

Vanjske veze uredi