Porco Rosso (jap. Kurenai no Buta) je japanski pustolovno fantastični anime film iz 1992. Njegov redatelj i scenarist je Hayao Miyazaki.

Kurenai no Buta
kino poster
RežijaHayao Miyazaki
ProducentToshio Suzuki
ScenarioHayao Miyazaki
UlogeShūichirō Moriyama
Tokiko Kato
Akemi Okamura
MuzikaJoe Hisaishi
FotografijaAtsushi Okui
MontažaTakeshi Seyama
StudioStudio Ghibli
DistribucijaToho
Datum(i) premijere18. VII 1992.
Trajanje94 min.
Zemlja Japan
Jezikjapanski
Kurenai no Buta na Internet Movie Database

Radnja uredi

Italija, 1920-ih. Porco Rosso je neka vrsta pilota-policajca čiji je zadatak boriti se protiv gusara koji napadaju brodove po Jadranskom moru. Međutim, on nije običan čovjek nego osoba koja ima glavu svinje. Njegovo pravo ime je Marco i jednom je bio normalna osoba sa ljudskom glavom ali se je transformirao nakon što se borio kao vojnik u 1. svjetskom ratu. Porco je zaljubljen u Ginu koja vodi klub za pilote negdje na obali (vjerojatno kraj Rijeke, kako se sugerira u Mangi) te koja je već imala tri supruga koja su poginula u ratu.

Fašisti su preuzeli vlast u Italiji što razočara Porca koji je humanist i ljevičar. No njegov neprijatelj je i šminkerski pilot Donald Curtis koji je pucao i oborio njegov avion na zahtjev gusara. Kako bi popravio avion, Porco kreće u Milano kod svojeg prijatelja, mehaničara Piccola, čija kćerka Fio odluči pobjeći sa njim od Talijanske policije. Kada se ona i Porco vrate na njegov tajni otok bivaju napadnuti od gusara. No Fio ih uspije nagovoriti na okladu; ako Porco u dvoboju pobijedi Donalda, pustiti će ih, ako ne, ona će se udati za Curtisa. Porco smatra da to nije dobra ideja, ali pristane. Porco uspjeva pobijediti u dvoboju, ali ga odmah nakon toga napada zračna mornarica. On ostavlja Fio s Ginom i odvlači ih. Film završava sa Fio koja prepričava kako su se ona i Gina sprijateljile i sugerira da se Porco kasnije vratio Gini.

Glasovne uloge uredi

Character Japanski glasovi Engleski glasovi
Porco Rosso Shūichirō Moriyama Michael Keaton
Donald Curtis Akio Ōtsuka Cary Elwes
Madame Gina Tokiko Kato Susan Egan
Mamma Aiuto Gang Boss Tsunehiko Kamijō Brad Garrett
Mr. Piccolo Sanshi Katsura David Ogden Stiers
Fio Piccolo Akemi Okamura Kimberly Williams-Paisley
Mamma Aiuto Gang Reizō Nomoto
Osamu Saka
Yuu Shimaka
Bill Fagerbakke
Kevin Michael Richardson
Frank Welker

Kritike uredi

Kritičar Gatts je na siteu Animeacademy.com u svojoj recenziji napisao: "Od svih Miyazakijevih ostvarenja, Porco Rosso je s lakoćom moj favorit. Taj film je kombinacija zanimljivh likova i fantastične prezentacije. Lako je biti skeptičan oko filma čiji je protagonist pilot-svinja, ali svaki anime obožavatelj zaslužuje vidjeti ovaj film" dok je Kain komentirao: "Lik Porca Rossa je simbol za praktički svakog sredovječnog čovjeka i vrlo je zanimljiva studija; njegov bijedni, gorki pogled na život pomaže filmu dati nepredvidljivu koru. No, zašto svinja? Njegova misteriozna, frustrirajuća prošlost puna izgubljenih prijatelja i neuzvraćene ljubavi mu je oduzelo svaku iluziju o njemu i humanosti, te je tako postao svinja kako bi pobjegao od nevolja".

Raphael See je na siteu THEM anime.org također hvalio film: "Porco Rosso" bi mogao biti najpodcijenjeniji Miyazakijev anime film do ovog trenutka. Tu ima dobre pustolovine, naravno, ali u srcu film se gleda manje kao akcijski film a više kao lagana psihološka studija o konceptu lojalnosti, dobrote i ljubavi...ovo je jedan anime koji će postajati sve bolji i bolji što ćete ga više gledati".

Vanjske poveznice uredi