Za ostale upotrebe, v. Porcile.

Porcile (sh. Svinjac) je italijansko-francuski igrani film snimljen 1969. godine u režiji Pier Paola Pasolinija. Po strukturi je omnibus, a sastoji se od dva dijela.

Porcile
RežijaPier Paolo Pasolini
ProducentGian Vittorio Baldi
ScenarioPier Paolo Pasolini
UlogePierre Clémenti
Jean-Pierre Léaud
MuzikaBenedetto Ghiglia
FotografijaTonino Delli Colli
Armando Nannuzzi
Giuseppe Ruzzolini
MontažaNino Baragli
DistribucijaNew Line Cinema
Datum(i) premijere
30. 8. 1969 (1969-08-30) (Venecija)
Trajanje99 min.
Zemlja Italija
 Francuska
Jezikitalijanski

Radnja uredi

Film prikazuje dvije paralelne priče. Prva se događa oko 1500. na Siciliji i prikazuje mladića (čiji lik tumači Pierre Clémenti) koji luta vulkanskim krajolikom (snimljeno u okolini Etne) i koji, mučen glađu, počinje ubijati ljude i prakticirati kanibalizam. On udružuje snage s razbojnikom i pustoši selo. Na kraju, on i njegova družina bivaju uhićeni, a na njegovom pogubljenju on recitira čuvijeni slogan iz filma: "Ubio sam svog oca, jeo sam ljudsko meso i drhtim od radosti." Priča govori o ljudskoj sposobnosti destrukcije i pobuni protiv društvenih preduvjeta koji su implicirani protiv nje.

Druga priča je o Herr Klotzu, njemačkom industrijalcu i njegovom mladom sinu Julianu (Jean-Pierre Léaud) koji žive u Njemačkoj 1960-ih. Julian, umjesto da provodi vrijeme sa svojom radikalno politiziranom zaručnicom Idom, radije gradi odnose sa svinjama. Herr Klotz, s druge strane, sa svojim odanim pomoćnikom Hansom Guentherom, pokušava riješiti svoje rivalstvo s kolegom industrijalcem Herdhitzeom. Dvojica industrijalaca udružuju snage dok Juliana jedu svinje u štali. Herdhitze namjerava zataškati događaj. Priča pokušava uspostaviti vezu između Trećeg Reicha i Wirtschaftswunder Njemačke.

Prijem uredi

Na web stranici Rotten Tomatoes, agregatoru recenzija, film ima ocjenu od 56% na temelju 9 kritičara, s prosječnom ocjenom od 5,7/10.[1]

Izvori uredi

  1. „Porcile”. Rotten Tomatoes. Pristupljeno 23 August 2021. 

Vanjske veze uredi