Za ostala značenja, vidi Por (razvrstavanje).

Kralj Por (također Rai Por, kraj 4. vijek pne.|4. vijeka pne.) bio je Paurave, države u Punjab čija se teritorija nalazila između rijeka Jhelum i Chenab (Hidasp i Akesin i antičkim izvorima), odnosno sve do rijeke Beas (antički Hifazis).[1] Glavni grad mu se vjerojatno nalazio kraj suvremenog Lahorea.[2] Por je najpoznatiji po tome što se suprotstavio Aleksandru Velikom u bitci na Hidaspu godine 326. pne.

Kralj Por
Kralj Paurave i oblasti do Hifazisa.
Kralj Por se bori s Aleksandrom na Hidaspu. Ruski ljubok s početka 18. vijeka.
Vladavina 340 - 317. pne.
Malayketu
Nasljednik Malayketu (sin kralja Pora)
Kraljevska kuća Paurava Yaduvanshi Shoorsaini

Za kralja Pora se govorilo kako je visok "5 kubita", što je moglo značiti ili 2,3 m ili, vjerojatnije, 180 cm, s obzirom na nešto kraći makedonski kubit.

Por i Aleksandar Makedonski uredi

Za razliku od susjednog kralja Ambija (grčki: Omphius) ili Taksila, koji je potpomogao Aleksandra, Por je odlučio da se suprostavi do tada neviđenom osvajaču - Aleksandru Velikom. Došlo je do velike i teške bitke kod Hidaspa koju je Por izgubio, pri tom su pali i njegovi sinovi a on je bio ranjen. Porus je bio uhvaćen i priveden Aleksandru. Legenda govori da je Aleksandar bio impresiran Porovim dostojanstvom u bici (za razliku od Darija koji je pobjegao sa bojnog polja kod Gaugamele) i pitao ga "kako da postupaju sa njim kao poraženim", na šta je Porus odgovorio "Postupaj sa mnom kao kranjem". To je na Aleksandra ostavilo još veći utisak i Porusu je vratio deo carstva. Porus je kasnije učestvovao u daljnem osvajanju prema istoku zajedno sa Aleksandrom.

Nakon povratka Aleksandra, Poru ostaje još jedno vreme vezan uz Helenističko carstvo Aleksandra Makedonskog. Indijski izvori govore, da je Por (Parvata) bio ubijen nesretnim slučajem od strane indijskog vladara Rakšasa. A grčki izvori tvrde, da je bio ubijen između 321. pne. i 315. pne. od strane generala makedosnke armije na tom prostorima, Eudema (Eudemus) Tračkog, između 321. pne. i 315. pne.

Porusovo carstvo je preuzeo njegov sin Malajketu (Malayketu).

Reference uredi

  1. Arijanova Anabaza Aleksandra, V.29.2
  2. www.livius.org

Literatura uredi

  • Arijan, Aleksandrovi pohodi, knj. 5.
  • History of Porus, Patiala, Dr. Buddha Parkash.
  • Lendring, Jona. Alexander de Grote - De ondergang van het Perzische rijk (Alexander the Great. The demise of the Persian empire), Amsterdam: Athenaeum - Polak & Van Gennep, 2004. ISBN 90-253-3144-0

Eksterni linkovi uredi