Poppo od Tiringije

Poppo II ili Boppo II, poznat i kao Poppo od Tiringije (njemački: Poppo von Thüringen; ? - iza 906) bio je vojvoda Tiringije od 880. do svog smjenjivanja 892. Pripadao je plemićkoj porodici Babenberg i bio mlađi brat Heinricha od Frankonije, odnosno stariji brat Eginoa, koji je i sam kasnije postao tirinški vojvoda. Sva trojica su vjerojatno bila sinovi ili unuci franačkog grofa Poppoa od Grapfelda.

Područje koje je 880. Poppo preuzeo od svog prethodnika Radulfa II, bilo je poznato kao Srpska marka (latinski: Limes sorabicus; njemački: Sorbenmark), odnosno predstavljalo granicu Istočne Franačke prema slavenskim plemenima kao što su Daleminzi, Česi i Luzički Srbi. Poppo je protiv njih vodio uspješne pohode, a ratovao je i protiv Saksonaca.

Smijenio ga je Arnulf Karantanski iz nikada razjašnjenih razloga. Dio historičara špekulira da je iza svega stajao spor Babenberga sa Konradinima, a povod bio neuspjeli pohod vircburškog biskupa Arna na Slavene, poduzet na Poppov podstrek. Arna je nakon pogibije na mjestu biskupa zamijenio Rudolf, a Poppoa je zamijenio Konrad - obojica iz porodice Konradina.

Godine 899. je rehabilitiran i vraćene su mu oduzete zemlje. Godine 903. je postao grof Bavarskog Nordgaua, a 906. grof Volkfelda. Pretpostavlja se da je nedugo nakon toga umro.

Izvori uredi

  • Reuter, Timothy. Germany in the Early Middle Ages 800–1056. New York: Longman, 1991.
  • Reuter, Timothy (trans.) The Annals of Fulda. (Manchester Medieval series, Ninth-Century Histories, Volume II.) Manchester: Manchester University Press, 1992.

Fusnote uredi