Lista likova serije Ponos Ratkajevih

(Preusmjereno sa stranice Popis likova u Ponos Ratkajevih)

Ponos Ratkajevih hrvatska je telenovela snimana 2007. i 2008. godine.

Glavni likovi uredi

Karlo pl. Ratkaj uredi

Glavni članak: Karlo pl. Ratkaj
Karlo pl. Ratkaj
Debi Epizoda 1.1 (2007)
Odlazak Epizoda 1.180 (2008)
Autor Jelena Veljača
Jelena Svilar
Morana Faretić
Portratirao/la Božidar Alić
Broj epizoda 127
Detalji
Spol {{{rod}}}
Obitelj Antonija pl. Ratkaj †
grof pl. Ratkaj †
Bračni drug(ovi) Veronika pl. Ratkaj
Djeca Krsto pl. Ratkaj
Izabela pl. Ratkaj
Tesa Ratkaj

Grof Karlo pl. Ratkaj fiktivni je lik iz povijesne telenovele Ponos Ratkajevih. Lik je od 1. do 131. epizode i od 170. epizode do kraja serije tumačio Božidar Alić. Lik se od 131. do 170. epizode nije pojavljivao te je smatran mrtvim, zbog fizičkog obračuna redatelja Branka Ivande i Božidara Alića, nakon kog je Alić doživjeo potres mozga, te je njegov lik izbrisan iz serije. Ipak je vraćen blizu kraja.

Karlo je plemenitaš, nije navikao na rad, te je oduvijek uživao u obiteljskom bogatstvu. Vlasnik je tvornice slatkiša Union, te prividna glava obitelji Ratkaj. Prava zvijezda vodilja obitelji je njegova majka Antonija, koja "kroji" njegov život umjesto njega.

Lud je za svojom ženom Veronikom, mada je svijestan da on nju voli više nego ona njega. Upravo iz tih razloga ne podnosi vinara Josipa Jurića. Krije da je zapravo oteo Veroniku Josipu, te da je nakon Prvog svjetskog rata falsificirao papir o njegovoj smrti. Tada ulazi u vezu sa Veronikom, koja je bila zaručena za Josipa, te je oženi. Vrijemenom dobijaju sina Krstu i kćer Izabelu.

Nakon dužeg vrijemena, sa obitelji se seli u dvorac Miljana u Bizjaku iz Zagreba. Neprilike mu stvara ponovni susret sa Josipom, te nove nevolje dolaze kad Veronika saznaje za krivotvorenje Josipove smrti. Tada ulazi u aferu sa Veronikinom prijateljicom, barunicom Sofijom. Tad ulazi u političke vode, kao Mačekov saveznik. Međutim, sve njegove političke poteze vuče Antonija. Također je od početka serije u svađi sa sinom Krstom zbog njegovog političkog opredjeljenja, te zanemarivanja plemićke titule.

Kasnije se razvodi od Veronike, a i kreće aferu sa sluškinjom Ivkom, kojoj napravi djete i odbija platiti abortus, a Sofija je istjera.

Nakon pada vlade, Krstin prijatelj Vjenco mu pomaže pri bjegu.

Kasnije, odvode ga ustaški logor. Tamo ga muči bivši zaposlenik Krešo, koji je postao upravnik logora. Dana kad Ustaše odvode zatvorenike u Jasenovac, Karlo uz pomoć radnika uspijeva pobjeći. Međutim, Krešo ga vidi, te ga upuca.

Svi misle da je mrtav, međutim krajem serije se vraća. Ispostavlja se da se samo onesvijestio, te da su krivo procijenili njegovu smrt. Karlo se probudio okružen leševima, te je bježao dok se nije našao u Švicarskoj. Nakon dužeg vrijemena se vraća u Hrvatsku i miri se sa Veronikom.

Na kraju serije živi sa Veronikom i Ivkinom kćeri Tesom o kojoj je Veronika preuzela brigu u Josipovoj kući.

Veronika pl. Ratkaj uredi

Veronika pl. Ratkaj
Debi Epizoda 1.1 (2007)
Odlazak Epizoda 1.180 (2008)
Autor Jelena Veljača
Jelena Svilar
Morana Faretić
Portratirao/la Sanja Vejnović
Broj epizoda 165
Detalji
Spol {{{rod}}}
Bračni drug(ovi) Karlo pl. Ratkaj
Djeca Krsto pl. Ratkaj
Izabela pl. Ratkaj

Grofica Veronika pl. Ratkaj, rođena Zlatar, fiktivni je lik iz povijesne telenovele Ponos Ratkajevih. Lik je kroz cijelu seriju tumačila Sanja Vejnović.

Nježna, emotivna, moralni stup obitelji Ratkaj. Veronika je nekada bila najljepša djevojka u mjestu i zaručnica Josipa Jurića, a u nju je također bio zaljubljen Karlo pl. Ratkaj. Međutim, Josip odlazi u rat i Karlo krivotvori papir o njegovoj smrti. Nakon toga, Veronika se zbližava sa Karlom i vjenčaju se. Dobijaju sina Krstu i kćer Izabelu.

Vraća se sa obitelji iz Zagreba u dvorac Miljana u Bizjaku, te ponovnim susretom sa Josip Jurićem se opet rasplamsava stara ljubav. U Miljanu ugosti i staru prijateljicu Sofiu i njezinu kćer Lotte. Lotte se treba udati za Krstu, koji ju ne voli. Sofia baca oko na Karla i kreće njihovo preljubništvo.

Veroniki vrijemenom biva dosta svega, a ponajviše Antonijinog provociranja na račun toga što Veronika nije plemićke krvi. Kreće sa čestim ispadima, te ju Karlo smiješta u sanatorij. Tamo ponovno susreće Josipa i oni polako započinju romantičnu vezu.

Međutim, Izabela više ne želi čuti za majku zbog raznanja da nije plemićkog podrijetla, a Krsto je ljut na nju jer ju je uhvatio u Josipovom zagrljaju.

Nakon izlaska iz sanatorija, Veronika se seli Josipu. Oni započinju zajednički život. Veroniki treba hobi, te nalazi posao kao krojačica u salonu prijatelja Bartola. Kasnije otvara pućku kuhinju za Židove, iako to nije veselilo Josipa, jer je on bio ustaša. Veronikina bivša sluškinja Ivka, koja je ostala u drugom stanju sa Karlom, dobija posao u kuhinji, gdje se i porodi. Međutim, Ivka napušta djete, te brigu o maloj Tesi ostavlja Veroniki.

Planira udati se za Josipa, međutim, ostavlja ga pred oltarem, iz straha prema Josipu. Naime, Veronika više ne prepoznaje svog starog zaručnika u bezosjećajnom i posesivnom članu ustaškog pokreta. Veronika se tada seli Bartolu.

Josip je ljut, te se odlučuje osvetiti Veroniki. Svojom spačkom joj zatvara kuhinju.

Nakon dosta vrijemena, Karlo se vraća. Ispostavlja se da nije mrtav. Veronika, Tesa i on kreću zajednički život.

Međutim, planove joj remeti Ivkin povratak. Ivka želi Tesu za sebe, te tuži Veroniku, međutim, Ivka joj ipak pušta da Tesa ostane kod nje.

Na kraju serije živi sa Karlom i Tesom u Josipovoj kući.

Antonija pl. Ratkaj uredi

Antonija pl. Ratkaj †
Debi Epizoda 1.1 (2007)
Odlazak Epizoda 1.144 (2008)
Autor Jelena Veljača
Jelena Svilar
Morana Faretić
Portratirao/la Ljubica Jović
Broj epizoda 117
Detalji
Spol {{{rod}}}
Bračni drug(ovi) grof pl. Ratkaj †
Branko Lorger †
Djeca Karlo pl. Ratkaj

Grofica Antonija pl. Ratkaj fiktivni je lik iz povijesne telenovele Ponos Ratkajevih. Lik je od 1. do 144. epizode tumačila Ljubica Jović.

Antonija je Karlova majka. Jedina je preživjela predstavnica starog hrvatskog plemstva Ratkaj. Vrlo konzervativna osoba, ne razumije društvene promjene i ne snalazi se u njima. Postaje zagovornica ustaškog režima i pokušava upravljati Karlovim političkim postupcima, kao i njegovim privatnim životom. Upleće se u ljubavne živote svih ukućana Miljane.

Antonija od prvog dana ne podnosi Veroniku. Glavni razlog tome je to što Veronika nije plemićkog podrijetla. Također nije u ljubavi sa barunicom Sofijom. Najveći saveznik u očuvanju plemićke titule obitelji, kao i dvorca Miljana joj je unuka Bela. Razočarana je u starijeg unuka Krstu, kojeg ni ne zanima plemićka titula i bogatstvo obitelji, za razliku od razmažene Bele.

Antonija ipak ne može shvatiti Belinu odluku da se uda za poručnika iz Srbije, Nemanju. Antonija ga ne podnosi i ne trudi se to skriti. Antonija želi udati Belu za poštenog i odanog potporučnika Bijelića, koji je zaljubljen u Belu.

Dosta kasnije, Antonija ponovno susreće ljubav iz mladosti - Branka Lorgera. On se doseljava k njoj u Miljanu, te se kasnije i vjenčaju.

Antonijinu sreću kvare ustaše. Jedne noći, Krešo uz dva pratioca dolazi u Miljanu, te pucaju u i ubijaju Antoniju i Branka. Također kradu zlato i novac iz dvorca.

Krsto pl. Ratkaj uredi

Antonija pl. Ratkaj †
Debi Epizoda 1.1 (2007)
Odlazak Epizoda 1.180 (2008)
Autor Jelena Veljača
Jelena Svilar
Morana Faretić
Portratirao/la Janko Popović Volarić
Broj epizoda 168
Detalji
Spol {{{rod}}}
Obitelj Veronika pl. Ratkaj
Karlo pl. Ratkaj
Bračni drug(ovi) Charlotte Walkovski
Djeca Zoran Ratkaj
? Ratkaj
Rodbina Izabela pl. Ratkaj

Krsto pl. Ratkaj fiktivni je lik iz povijesne telenovele Ponos Ratkajevih. Lik je kroz cijelu seriju tumačio Janko Popović Volarić.

Krsto je stariji sin Veronike i Karla. On je medicinar, moralan, pošten, lijep, lud za Helenom Jurić s kojom ne smije biti.

Krsto nikada nije mario za titulom obitelji, te svime što ona donosi. Zato je često ulazio u konflikte sa obitelji, najviše sa Antonijom, Karlom i Belom. Zbog svojih vjerovanja pridružuje se komunističkoj partiji, na nezadovoljstvo obitelji.

Pred vjenčanjem je sa Lotte, kćeri Veronikine najbolje prijateljice, barunice Sofije, koju ne voli, iako je Lotte luda sa njim. Međutim, Sofija ne prihvaća ne kao odgovor te će uraditi sve kako bi Lotte udala za Krstu, te laže kako se Krsto napio i obesčastio, tj. silovao Lotte.

Krsto je zaljubljen u Helenu Jurić, kćer Josipa Jurića, Karlovog glavnog neprijatelja te je njihova ljubav "zabranjena". Helena je također u komunističkom pokretu.

Krsto se kasnije pod pritiskom obitelji ženi Lotte.

Ne prolazi dugo, te on sa drugima bježi u šumu u borbu protiv ustaša. Na kratko vrijeme se vraća jer mu je Antonija pripisala Miljanu.

Helena, koju je ustaša i manijak Vilko silovao na dan Krstinog vjenčanja, ostaje trudna. Prije toga, Helena je spavala i sa Krstom. Stoga, pitanje je čije je djete. Krsto i Helena su sretni u šumi, no sreću im kvari Vilko. On želi Helenu i njezino djete za sebe.

Vilko im stvara neprilike kada se pridružuje komunistima, te otima Helenu. Krsto ga ubija.

Na kraju serije, živi sa Helenom, njezinim sinom Zoranom, te još jednim sinom koje se rađa u posljednjoj epizodi serije.

Izabela "Bela" pl. Ratkaj uredi

Izabela "Bela" pl. Ratkaj
Debi Epizoda 1.1 (2007)
Odlazak Epizoda 1.180 (2008)
Autor Jelena Veljača
Jelena Svilar
Morana Faretić
Portratirao/la Marijana Mikulić
Broj epizoda 170
Detalji
Spol {{{rod}}}
Obitelj Veronika pl. Ratkaj
Karlo pl. Ratkaj
Bračni drug(ovi) Nemanja Lazarević
Rodbina Krsto pl. Ratkaj

Izabela "Bela" Lazarević, rođena pl. Ratkaj, fiktivni je lik iz povijesne telenovele Ponos Ratkajevih. Lik je kroz cijelu seriju tumačila Marijana Mikulić.

Bela je mlađa kćer Veronike i Karla Ratkaja. Sušta je suprotnost bratu i majci. Bela je ohola, sebična, samoživa, zlobna, pakosna. Bela je oduvijek uživala u svemu šta joj plemićka titula donosi.

Što se tiče obitelji i imanja njezin prioritet je Miljana, koje se želi dočepati. Ne razgovara sa majkom, od kad je saznala kako ona nije plemićka podrijetla.

Bela je pred udajom za Nemanju Lazarevića, potporučnika iz Srbije, iako je njezin "nesuđeni muž" prijatelj Ivan Bijelić. Bela ni ne sanja tko je Nemanja zapravo, te da ju vara.

Bela kasnije upoznaje Franju Valenta, te Ranka Hebba i preko njih se sprijatelji sa Antom Pavelićem i postaje član ustaškog pokreta. Uživa biti "ustaška princeza". Međutim, ne shvaća kako je ustaše samo koriste da bi došle do novca njezina oca, te da ga zatvore.

Nakon vjenčanja sa Nemanjom, on joj u lice govori kako ju ne voli, te da ju ostavlja. Bela je skrhana i otjera ga. Kasnije se postara da ga zatvore, međutim nakon njegova strijeljanja (sa kog je uspio pobjeći), priznaje sebi da ga još voli.

Tada ulazi u vezu sa Vilkom, koji je angažiran da se brine o Antoniji, te živi u Miljani. Vilko manipulira Belom koja ne shvaća da mu je prioritet Helena, te da je bolesni manijak. Vilko emocionalno, a često i fizički zlostavlja Belu. Bela ga se kasnije kreće bojati, nakon što shvati kakav je.

Nakon rastanka od Vilka, odlazi pomoći Dagmar u Valentininom cabaretu koji do kraja serije vodi.

Na kraju, miri se sa Nemanjom i žive u cabaretu.

Sofia Walkovski uredi

Sofia Walkovski
Debi Epizoda 1.1 (2007)
Odlazak Epizoda 1.180 (2008)
Autor Jelena Veljača
Jelena Svilar
Morana Faretić
Portratirao/la Mia Begović
Broj epizoda 151
Detalji
Spol {{{rod}}}
Bračni drug(ovi) barun Walkovski †
Ranko Hebb
Djeca Charlotte Walkovski

Barunica Sofia Hebb, poznatija pod ranijim prezimenom Walkovski, fiktivni je lik iz povijesne telenovele Ponos Ratkajevih. Lik je od 1. do 169. epizode i u posljednjoj, 180. epizodi serije tumačila Mia Begović.

O njezinoj prošlosti se ne zna mnogo, zna se da je imala muža koji je umro. Poznata je po svojoj prevrtljivosti i spletkarenju. Živi u dvorcu Miljana zbog svog prijateljstva s Veronikom, ali joj ipak spletkari iza leđa i pokušava ostvariti ljubavnu vezu s Karlom, u glavnom iz interesa.

Poznato je da je podrijetlom iz Beča, gdje je najvjerojatnije i upoznala Veroniku. Nakon što joj je muž umro, Sofija je u dugovima do grla. S kćeri Lotte dolazi u dvorac Miljana. Odlučna je ugurati Lotte u brak iz interesa s Krstom, ma po koju cijenu. Tako je lagala kako je pijani Krsto obesčastio njezinu kćer silovanjem.

Sofia je naređivala i dirigovala Lottinim postupcima. Jedno vrijeme ju je i tukla.

Nakon što ju Karlo ostavlja nakon duge afere, Sofia je ljuta. Upoznaje doktora Ranka Hebba, ustašu, te počinje aferu s njim.

Kasnije se vjenčaju, no Sofia se prije toga morala odreći Lotte.

Nakon rata beži sa Rankom u Argentinu. Kasnije im se pridružuje i Lotte.

Charlotte "Lotte" Walkovski uredi

Charlotte Walkovski
Debi Epizoda 1.1 (2007)
Odlazak Epizoda 1.180 (2008)
Autor Jelena Veljača
Jelena Svilar
Morana Faretić
Portratirao/la Ana Vilenica
Broj epizoda 146
Detalji
Nadimak Lotte
Spol {{{rod}}}
Obitelj Sofia Walkovski
barun Walkovski †
Bračni drug(ovi) Krsto pl. Ratkaj

Charlotte "Lotte" Walkovski fiktivni je lik iz povijesne telenovele Ponos Ratkajevih. Lik je od 1. do 169. epizode i u posljednjoj, 180. epizodi serije tumačila Ana Vilenica.

Lotte je Sofijina kćer. Bečka koketa u lovu na Krstu. Ne toliko praznoglava poput Bele, ali, baš kao i ona, spremna napraviti sve da se uda za čovjeka kojeg je izabrala. Lotte je naivna, zaljubljena, te luda za Krstom, iako podsvijesno zna da on nju ne voli koliko ona njega, te da u pitanju nije ona prava ljubav, za kojom toliko čezne. Kad je usamljena svira klavir, što radi veoma dobro, mada njezina majka u tome ne vidi ništa.

Lotte je dosta izgubila smrću oca, za koju često krivi majku. Bila je okružena mentorima, privatnim profesorima, sve u svemu bogatstvom i raskoši. Nakon toga, sa majkom je do guše u dugovima, te je prinuđena doći u Hrvatsku i živjeti u dvorcu Miljana.

Sofija je odlučna u namjeri da uda Lotte za Krstu iz ličnih interesa, iako se Krsti ne sviđa Lotte. Ona dirigira svim Lottinim postupcima, te je često tjera lagati. Na primjer, kada su iscenirale da je Krsto silovao Lotte. Često trpi i fizičko zlostavljanje od strane majke.

Kasnije, Lotte se udaje za Krstu, međutim, on ju ostavlja i odlazi u šumu.

Vrijemenom, prestaje kontakt sa majkom i kreće misliti svojom glavom. Ostaje u Miljani sa Antonijom, Belom i Lorgerom. Tada se veže sa groficom Antonijom, koja u oporuci navodi kako dozvoljava Lotti živjeti u Miljani zauvijek. Jedno vrijeme, dok je bio u Miljani, Vilko ju zlostavlja.

Istinska ljubav za kojom tako dugo žudi joj se iznenada događa, kada pronalazi Randyja. Randy je britanski agent, čiji se avion srušio u Bizjaku. Lotte ga nalazi i njeguje ga. Krajem rata, odlaze u London.

Posljednji put Lotte se pojavljuje u posljednjoj epizodi serije, kada održava koncert na klaviru u Buenos Airesu, u Argentini.

Helena Jurić uredi

Helena Jurić
Debi Epizoda 1.1 (2007)
Odlazak Epizoda 1.180 (2008)
Autor Jelena Veljača
Jelena Svilar
Morana Faretić
Portratirao/la Ivana Bolanča
Broj epizoda 169
Detalji
Spol {{{rod}}}
Obitelj Josip Jurić †
gospođa Jurić †
Djeca Zoran Ratkaj
Josip Ratkaj

Helena Jurić fiktivni je lik iz povijesne telenovele Ponos Ratkajevih. Lik je kroz cijelu seriju tumačila Ivana Bolanča.

Helena je Josipova kćer. Najljepša i najbolja djevojka u mjestu. Serija prati njezin razvoj iz male djevojke iz malog mjesta u vrsnu samostalnu ženu i novinarku, koja preživi kalvariju rata i nesretnu ljubav prema Krsti pl. Ratkaju.

Helena je živjela sretno sa ocem, međutim život joj se naglo okreće kada postaje komunista, zaljubi se u Krstu i saznaje da je spisateljica Milla Jergović njezina tetka, te Josipova sestra koje se odrekao. Zbog svega ovoga u svađi je sa ocem, s kojim više ne razgovara.

Helena traži smještaj i postaje podstanarka Židovke Lise Cohen, s kojom se brzo sprijatelji, te kojoj ubrzo mjenja život.

Helena je nesretno zaljubljena u Krstu, koji je pred vjenčanjem sa Lotte. U Helenu je opsesivno zaljubljen ustaša, te manijak Vilko. Zato mrzi Krstu i Bijelića. Inače, Bijelić je potporučnik koji je jedno vrijeme bio zaručen za Helenu. Vilko ga kasnije ubija.

Na noć Krstina vjenčanja, Vilko siluje Helenu. Nekoliko dana prije toga, ona je spavala sa Krstom. Helena ostaje trudna, no tko li je otac? Ovo pitanje, koje do kraja serije nije razriješeno, muči i Vilka i Krstu.

Vilko je u to vrijeme bio u vezi sa Belom. On je pak želeo oteti Heleni sina Zorana i živjeti sa njim i Belom. Helena je usplašena, te beži u šumu, gdje se porađa. Najveća podrška joj je Krsto...

Nakon Vilkove smrti, Helena i Krsto započinju obiteljski život sa Zoranom, te Helena još jedanput ostaje trudna i na kraju serije rađa sina koji dobija ime po svom (tada pokojnom) djedu Josipu. Pred kraj je također pisala i roman Crvena staza inspirisan ratnim događajima nje i njezinih prijatelja, koji na kraju serije biva izdat.

== Sporedni likovi ==ko su sporedni likovi, konkretno njihov zet oficir

Vanjske poveznice uredi