Pomona Sprout je (rođena 15. maja) fiktivni lik iz serije romana o Harry Potteru autorice J. K. Rowling. Ona je profesorica Travarstva i predstojnica doma Hufflepuffa u Hogwartsu. Ona je zdepasta i vesela vještica koja nosi otrcanu pelerinu prekrivenu zemljom i pohabani šešir.

Pomona Sprout
Lik iz serijala Harry Potter
Debi Chamber of Secrets
Autor(i) J. K. Rowling
Tumači Miriam Margolyes
Detalji
Vrsta čovjek
Spol žena
Rođenje 15. svibnja (godina nepoznata)
Zanimanje Profesorica Travarstva u Hogwartsu (do cca. 2014.)
Ostale informacije
ŠkolaHogwarts
DomHufflepuff
VjernostRed feniksa

Profesoricu Sprout je glumila britanska glumica Miriam Margolyes.

Njezino najveće dostignuće u romanima o Harry Potteru je bila priprema soka od mandragore za 'oživljavanje' žrtava baziliska u Harry Potteru i Odaji tajni. Pojavila se i u Harry Potteru i Plamenom peharu kad je napravila veliku količinu sredstva protiv akni, a kasnije iste godine je bila izabrana da tješi Amosa Diggoryja i njegovu suprugu nakon što je njihov sin, pripadnik Hufflepuffa, Cedric Diggory poginuo.

U Harry Potteru i Redu feniksa je podržala priču Harry Pottera o Voldemortovom povratku u svoje tijelo. Kao i mnogi drugi profesori u Hogwartsu, nije podnosila Dolores Umbridge i trudila se ne obazirati se na njene zapovijedi i odredbe. To je potvrdila kad je Gryffindorima dodijelila dvadeset bodova zato što joj je Harry dodao kantu za zalijevanje.

Nakon bitke u Hogwartsu u Harry Potteru i Princu miješane krvi profesorica Sprout je poslala učenike natrag na spavanje i prisustvovala je sastanku s Minervom McGonagall, Filiusom Flitwickom, Horaceom Slughornom i Rubeusom Hagridom na kojem se govorilo o budućnosti Hogwartsa. Profesorica Sprout je jedna od zagovaratelja ideje da Hogwarts ostane otvoren nakon Dumbledoreove smrti. Podržavala je i prijedlog da Dumbledore bude pokopan na zemljištu škole.

Vanjske veze uredi