Položaj LGBT osoba u Urugvaju

LGBT ljudska prava u Urugvaju se nalaze na nivou iznad proseka za Južnu Ameriku. Istopolni odnosi su legalni, postoji antidiskriminacioni zakon i gejevi i lezbejke mogu otvoreno da služe u vojsci. Takođe, istopolni parovi mogu da zasnivaju priznate građanske zajednice, koje im daju gotovo sva prava koja su garantovana brakom.

Dekriminalizacija homoseksualnosti uredi

Homoseksualnost je dekriminalizovana 1934. godine[1]. Uzrast seksualne saglasnosti je izjednačen za istopolne i heteroseksualne odnose na 15 godina.

Zabrana diskriminacije uredi

Širenje mržnje u odnosu na seksualnu orijentaciju je zabranjeno od 2003. godine, a 2004. godine je donet antidiskriminacioni zakon, koji štiti od raznih oblika diskriminacije uključujući i seksualnu orijentaciju i rodni identitet. Zakon predviđa formiranje posebne komisije koja će imati zadatak da radi na donošenju niza zakona u borbi protiv diskriminacije. Komisija je formirana 21. marta, 2007. godine.

Istopolna partnerstva uredi

Urugvaj je prva južnoamerička država koja je donela zakon o istopolnim zajednicama na nacionalnom nivou (u nekim državama postoje samo u određenim distriktima ili gradovima). Senatorka Margarita Percovich, autorka zakona, rekla je da bi zakon trebalo da daje ista prava koja su data brakom. Prema zakonu, parovi da bi se registrovali, morali bi da žive bar pet godina zajedno. Parovi dobijaju povlastice u zdravstvu, prava u vezi sa osiguranjem, roditeljstvom i penzijom. Takođe, zakon predviđa da i istopolni i heteroseksualni parovi mogu da stupe u građansku zajednicu. Zakon je usvojen 30. novembra, 2007. godine u kongresu, nakon što je u nešto drugačijoj formi bio prihvaćen u senatu početkom iste godine. Zakon je konačno usvojen 19. decembra, 2007. u oba doma, a stupio je na snagu 1. januara, 2008.

Usvajanje dece od strane istopolnih parova uredi

Zakon koji omogućava usvajanje dece od strane istopolnih parova je izglasan u donjem domu parlamenta 28. avgusta, 2009. godine[2]., dok je Senat glasao 10.9. 2009. (17-6) čime je zakon konačno usvojen[3]. Urugvaj je time postao prva država u Južnoj Americi koja je dozvolila usvajanje dece od strane gej i lezbejskih parova.

Vojna služba uredi

Od maja, 2009. godine gejevi i lezbejke mogu otvoreno da služe u vojsci Urugvaja, nakon što je ministar odbrane potpisao dekret koji garantuje da regrutna politika više neće diskriminisati na osnovu seksualne orijentacije[4].

Zakonske odredbe o transrodnosti uredi

Transeksualne osobe imaju prava da promene svoje ime od svoje 12 godine[3].

Vidi dalje uredi

Spoljne veze uredi

Reference uredi

  1. „Homosexualidad en la historia de Uruguay”. Arhivirano iz originala na datum 2012-02-06. Pristupljeno 2.9.2009. 
  2. „Bill to legalise gay adoption moves forward in Uruguay”. Pink News. 28.8.2009.. Pristupljeno 2.9.2009. 
  3. 3,0 3,1 „Gay adoption now legal in Uruguay”. Pink News. Pristupljeno 12.9.2009. 
  4. „Uruguay To Lift Ban On Gays In The Military”. 13.5.2009.. Pristupljeno 2.9.2009. 
  Položaj LGBT osoba u Južnoj Americi
Suverene države Agentina • Bolivija • Brazil** • Čile • Ekvador* • Gvajana • Kolumbija • Paragvaj • Peru  • Surinam • Trinidad i Tobago • Urugvaj • Venecuela
Autonomije, zavisne i druge teritorije Aruba* / Holandski Antili* (Holadnija)  • Foklandska ostrva / Južnoj Džordžiji i ostrvima Sandwich (UK)**  •Francuska Gvajana (Francuska)
 
* Teritorije se nalaze ili se često smatra da pripadaju Centralnoj i/ili Severnoj Americi
** Teritorije se često smatraju delom Antarktika.
 
Svet
 
Afrika
 
Severna Amerika
 
Azija
 
Evropa
 
Okeanija
Ova kutijica: pogledaj  razgovor  uredi