Pokret za oslobođenje São Toméa i Principea/Socijaldemokratska stranka

Pokret za oslobođenje Sao Tomea i Principea/Socijaldemokratska stranka (portugalski: Movimento de Libertação de São Tomé e Príncipe/Partido Social Democrata, MLSTP/PSD) je vodeća politička stranka na Sao Tomeu i Principeu.

Pokret za oslobođenje São Toméa i Príncipea/Socijaldemokratska stranka
VođaJoaquim Rafael Branco
Osnivanje1960
IdeologijaDemokratski socijalizam, socijaldemokracija, nacionalizam
Službene stranice
http://www.mlstp.st/

Osnovana je godine 1960. pod nazivom Komitet za oslobođenje Sao Tomea i Principea (CLSTP), kao nacionalistički pokret kome je cilj bio okončanje tadašnje portugalske kolonijalne vlasti. Sljedeće se godine priključio organizaciji CONCP, koju su činili ljevičarski pokreti u portugalskim kolonijama. Godine 1972. je promijenio ime u Pokret za oslobođenje Sao Tomea i Principea (MLSTP). Godine 1974. je portugalska vlada, nakon revolucije karanfila, pristala predati vlast na Sao Tomeu i Principeu predstavniucima MLSTP.

Nakon sticanja nezavisnosti 12. jula 1975. održani su izbori za konstituanta|ustavotvornu skupštinu na kojoj je svih 16 mjesta osvojila MLSTP. Novim je ustavom uveden jednopartijski režim, sa MLSTP kao jedinom strankom. 1970-ih i 1980-ih MLSTP je održavala bliske odnose s komunizam|komunističkim partijama i režimima Sovjetskog Saveza, Kube, Istočne Njemačke i NR Kine.

Nedugo nakon pada komunizma u Istočnoj Evropi u MLSTP je uticaj stekla progresivna frakcija koja je u augustu 1990. referendumom donijela novi ustav kojim je uvedeno višestranačje, a sama MLSTP se na kongresu 1990. reformirala u socijaldemokratsku stranku.