Podemos ( prevedeno sa španskog jezika kao "Možemo")je levičarska stranka u Španiji.

Podemos
Generalni sekretarPablo Iglesijas Turion
Osnivanje26. januar 2014.
IdeologijaDemokratski socijalizam,
Socijaldemokratija,
Direktna demokratija,
Levi populizam,
Politička pozicijaLevi centar
Službene bojeplava

Stranka je osnovana u martu 2014 godine nakon 15-M Pokreta protesta protiv nejednakosti i korupcije od politikologa Pabla Iglesiasa, koji predstavlja stranku u Evropskom parlamentu. To je levičarska populistička stranka koja traži da se bavi problemima nejednakosti, nezaposlenosti i ekonomskih nedaća koje su usledile neposredno nakon evropske dužničke krize. Podemos je pozvao na pregovore mera štednje i nastoji da umanji Lisabonski sporazum.

Podemos je druga najveća politička partija u Španiji po broju članova nakon Narodne stranke (PP); je postala treća najveća stranka u prvih 20 dana je dozvoljeno članstvo, sa 100.000 potpisa u tom periodu, i njeno članstvo je poraslo na više od 389.000.

Na izborima za Evropski parlament 25. maja 2014. godine 2014., Podemos je dobila 7,98% nacionalnih glasova, sa 1.200.000 glasova, bira pet članova Evropskog parlamenta (MEP). Na izborima za nacionalni parlament 20. decembra, 2015, Podemos je dobila 21% glasova i postala treća najveća stranka u parlamentu, sa 69 od 350 mesta.

Istorija uredi

Fondacija

Podemos je došao neposredno nakon Indignados pokreta protiv nejednakosti i korupcije u 2011. godini. Njegovo poreklo se može naći u manifestu Mover Ficha: Convertir rezultate indignacion sr kurs političko, [17] predstavljen tokom vikenda od 12 do 13 januara 2014. godine , koji su potpisali trideset intelektualaca i ličnosti, kao što su Juan Carlos Monedero, vanredni profesor političkih nauka na univerzitetu Complutense u Madridu (UCM); glumac Alberto San Huan; Jaime pastor, profesor političkih nauka na Nacionalnom univerzitetu u obrazovanju na daljinu (UNED); pisac i filozof Santjago Alba Riko; bivši lider Levo Sindikata Trenutni Candido Gonzalez CARNERO; i Bibiana Medialdea, vanredni profesor primenjene ekonomije na UCM. Ovaj manifest je tvrdio da je neophodno da napravite listu stranke za izbore za Evropski parlament te godine, sa ciljem suprotstavljanja dominantnoj politici EU sa leve strane . Iako on nije bio jedan od potpisnika dokumenta, 14. januara je objavio da Pablo Iglesias, profesor političkih nauka na UCM i TV voditelj, bio je na čelu pokreta. Pokret je organizovala stranka anti-kapitalistički Leva (Izkuierda Anticapitalista), španski deo trockističkog Četvrte Internacionale, koji je napisao Mover Ficha manifest u svojoj internoj dokumentaciji, projektovanje faze da biste pokrenuli novi pokret. Jedna od tačaka koju je istakao Iglesias je odstupanje od 135. člana Ustava (koji je ostvaren u 2011. godini od strane velikih stranaka narodne partije (PP) i španskih Socijalistička radnička partija (PSOE)); puna primena 128. član Ustava ("Svo bogatstvo zemlje u svim njenim oblicima i bez obzira ko ga poseduje, je podređeno interesu građana"); i održavanje abortusa. Oni su takođe tražili da Španija izađe iz NATO-a, kao i podrška prava za samoopredeljenje.

Podemos pokret je zvanično pokrenut 16. januara 2014. godine u Teatro de Barrio, u naselju Lavapies Madrida. Konferencija za štampu je data, uz prisustvo više stotina osoba, a u kojem Pablo Iglesias, Huan Karlos Monedero; USTEA sindikalističke, aktivista Punto Verde i anti-kapitalistički član Teresa Rodriguez; psihijatar i član Marea Blanca, Ana Castano; istraživač i analitičar Inigo Errejon, društveni aktivista Migel urbani, militantna i nosilac liste Levo anti-kapitalističkog Stranka za Madrid na opštim izborima 2011. godine. Njen osnovni cilj je bio da se suprotstave politici štednje koje se primjenjuju.

Evropski izbori 2014

Dana 25. maja 2014. godine Podemos ušao sa kandidatima na izborima za Evropski parlament 2014. sa 7,98% nacionalnih glasova i tako dobila pet mjesta od 54. Poslanici Evropskog parlamenta ove stranke se pridružuju Evropskoj levica-Nordic Green Left (GUE / NGL) grupa.

Što se tiče izbora Pablo Iglesias je opisan kao pesimista od El Pais: "Izgubili smo ove evropske izbore. Oni su osvojili od Narodne stranke. Ne možemo biti srećni zbog ovoga. "On je izjavio da je njegov cilj da" krenu napred dok ne baci PP i PSOE van snage. Mi ćemo sada raditi sa drugim strankama sa juga Evrope da se zna jasno da mi ne želimo da budemo nemačka kolonija. Iglesias je rekao da Podemos Poslanici Evropskog parlamenta ne bi standardnu MEP platu više od 8.000 € mesečno, navodeći da" ni jedan od naših iz Evropskog parlamenta neće zaraditi više od 1.930 € , što je iznos koji je tri puta više od iznosa minimalne zarade u Španiji ".

Opštinski izbori 2015

U oktobru 2014. godine, Podemos je odlučio da ne stoji direktno na opštinskim izborima u Španiji maja 2015. godine. Umesto toga, odlučeno je da će njeni članovi da podržavaju lokalne narodne kandidature, pre svega Guaniem Barselona, platforma građanin će predvoditi anti-iseljenja aktivistički Adi Colau u Barseloni i Madridu Ahora, koju predvodi bivši sudija Manuela carmena, u Madridu.

Nacionalni izbori 2015

Na izborima za nacionalni parlament 20. decembra, Podemos je dostigao 20,65% glasova i postao treća najveća stranka u parlamentu posle konzervativne Narodne stranke sa 28,71 % i španske Socijalističke partije radničke sa 22,02 %. U novom parlamentu Podemos će imati 69 od 350 mesta. Ovaj rezultat je okončan tradicionalni dvo partijskim sistemom Španije.

Polise uredi

Podemos je predstavio zajednički pisani program na evropskim izborima 2014. Neki od najvažnijih polisa su:

  • Ekonomski oporavak: sa akcentom na javnu kontrolu, smanjenje siromaštva i socijalnog dostojanstva preko osnovnog prihoda za svakoga. To uključuje kontrolu lobiranja i kaznene mere protiv izbegavanja poreza od velikih korporacija i multinacionalnih organizacija, kao i promovisanje manjih preduzeća.
  • Promovisanje slobode, jednakosti i bratstva: da razbije barijere širom Evrope i omogućava ljudima da zaarađuju pošteno i slobodno bez obaveštajni ili društvene stigme.
  • Redefinisanje suvereniteta: ukida ili brani Lisabonski sporazum, napustivši memorandume o razumijevanju, povlačenje iz nekih sporazuma o slobodnoj trgovini, kao i promovisanje referenduma za svaku veliku ustavnu reformu.
  • Lečenje životne sredine: ponuda sa smanjenjem potrošnje fosilnih goriva, promovisanje javnog prevoza i obnovljivih izvora energije, smanjenje industrijskih gotovih useva za poljoprivredu, i podsticanje lokalne proizvodnje hrane od strane malih i srednjih preduzeća.

Beleške uredi

U drugom španskom jeziku ime Podemos je sledeće:

  • Basque: Ahal Dugu, IPA: [(a.)al du.ɣu]
  • Catalan: Podem, IPA: [puˈðɛm] or [poˈðɛm]
  • Galician: Podemos, IPA: [poˈðɛmos]

Reference uredi

1. Wolfram Nordsieck. "Parties and Elections in Europe"

2. Francesco Manetto (30 November 2014). "Podemos: el rápido viaje ideológico hasta la socialdemocracia". El País.

3. Antón Baamonde (9 November 2014). "La alternativa socialdemócrata es Podemos". ElDiario.es. 4. Cristóval Rovira Kaltwasser . Carlos de la Torre, ed. Explaining the Emergence of Populism in Europe and the Americas. The Promise and Perils of Populism: Global Perspectives (University Press of Kentucky). 2014. ISBN 978-0-8131-4687-4. pp. 211 5.Norman Schofield; Gonzalo Caballero (27 May 2015). The Political Economy of Governance: Institutions, Political Performance and Elections. Springer International Publishing. ISBN 978-3-319-15551-7. str 131.

Spoljašnje veze uredi