"Plavi vjesnik" je bio specijalizirani tjednik novinske kuće Vjesnik iz Zagreba namijenjen djeci (kasnije omladini), koji je izlazio od 1954. do 1973. godine.

Plavi vjesnik
Tipstrip, pop-rok
Vlasnik"Vjesnik"
Izdavač"Vjesnik"
Glavni urednikPero Zlatar
Osnivanje1. X. 1954.
Jezikhrvatskosrpski
Zadnje izdanje1973.
SedišteZagreb

Povijest časopisa uredi

Prvi broj lista pojavio se na kioscima 1. X. 1954. godine i bio je na neki način nastavak neuspjelih strip-tjednika namijenjenih mlađoj publici: Petko i Miki strip.

"Plavi vjesnik" se ustalio kod publike i stekao veliku popularnost zahvaljujući objavljivanju niza dobrih stripova, prvenstveno engleskog znanstveno-fantastičnog stripa "Den Deri" (engl. Dan Dare), ali i objavljivanju velikog broja kvalitetnih stripova domaćih autora Žarka Bekera, Borivoja Dovnikovića Borda, Vladimira Delača, Andrije Maurovića, Waltera Neugebauera, Julija Radilovića, Ota Reisingera...

Sredinom šezdesetih godina 20. stoljeća, dolaskom Pere Zlatara za glavnog urednika, "Plavi vjesnik" prestaje biti strip-tjednik i sve više postaje pop-rok časopis, malo-pomalo naginjući žutom tisku i traču, što je za ono vrijeme bilo i dosta smjelo. Listu je to donijelo veliku popularnost, ali ubrzo nakon toga i veliki pad popularnosti i gašenje.

Povezano uredi

Izvori uredi